Lovitură dură pentru România! Dezvăluirea venită chiar de la autorităţi. De ce au crescut importurile de gaze în ultimele două luni

Lovitură dură pentru România! Dezvăluirea venită chiar de la autorităţi. De ce au crescut importurile de gaze în ultimele două luniDe ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei?Sursă: Arhivă EVZ

Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), publicate astăzi, România a importat, în primele două luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 500.400 tone echivalent petrol (tep), cu 16,9% (72.500 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut. Iar producţia internă a scăzut, se arată în comunicat.

Importurile de gaze au crescut în România cu aproape 17% în primele două luni din 2022, iar producția internă a scăzut cu 6%, potrivit raportului remis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

România a importat, în primele două luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 500.400 tone echivalent petrol (tep), cu 16,9% (72.500 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Singura sursă pentru importurile de gaze este Rusia

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, 1,174 milioane tep, fiind cu 6% (75.600 tep) sub cea din primele două luni din 2021.

Una din cauze este că România întârzie de patru ani adoptarea unei legi offshore care să permită exploatarea gazelor din Marea Neagră. Proiectul de lege a fost depus la Parlament abia vineri, 15 aprilie.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6% faţă de 2021.

Conform „Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicate pe site-ul ministerului de resort, producţia de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, şi apoi va scădea la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh în 2050.

Consumul final de gaz natural rămâne va constant între 2030 şi 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat în jurul nivelului de 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh în 2030, la 47 TWh în 2050.

Ce soluţii au întreprins alte ţări pentru a scăpa de importul din Rusia

De exemplu Italia a semnat un acord pentru a stimula importurile de gaze naturale din Algeria şi pentru a reduce dependența de Rusia. Mai exact, premierul italian Mario Draghi a anunțat luni un acord inițial pentru creșterea importurilor de energie din Algeria, după o întâlnire cu președintele țării Abdelmadjid Tebboune la Alger.

Guvernele noastre au semnat o declarație de intenție privind cooperarea bilaterală în sectorul energetic. Imediat după invazia Ucrainei am anunțat că Italia va acționa rapid pentru a reduce nevoia de gaz rusesc. Acordul de astăzi este un răspuns important la acest obiectiv strategic, a declarat premierul Draghi.

Mai mult, Draghi a spus că a fost semnat un acord între compania italiană de energie Eni și compania națională de energie de stat a Algeriei pentru a implementa exportul de gaze naturale în Italia. Italia importa aproximativ 40% din consumul total de gaze din Rusia, potrivit statisticilor europene.

Ne puteți urmări și pe Google News