Anunț de ultimă oră despre exploatarea gazelor din Marea Neagră. Probleme în Bahamas

Anunț de ultimă oră despre exploatarea gazelor din Marea Neagră. Probleme în BahamasSursa foto: Arhiva EVZ

Tranzacția dintre compania cu capital de stat Romgaz și Exxonmobil (multinațională americană de petrol și gaze cu sediul în Irving, Texas) a fost blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licența de operare în Marea Neagră e deținută americani printr-un document înregistrat în Bahamas și nu în România.

Asta susțin sursele guvernamentale citate de jurnaliștii de la Economedia. Astfel, reprezentanții celor două companii caută în prezent o soluție pentru accelerarea tranzacției în valoare de 1 miliard de euro pentru preluarea participației americanilor de la ExxonMobil.

În prim-plan este proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră. Așa cum se știe, tranzacția fusese aprobată de acționarii Romgaz încă de la 10 decembrie 2021.

Mai departe, specialiștii care activează în piața de profil se așteptau ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Mai trebuie amintit că Romgaz a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.

Conform sursei citate, un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul României așteaptă încheierea tranzacției dintre Romgaz și Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore.

Legea offshore este așteptată cu interes

„Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

foto: commons.wikimedia.org

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom″, se arată pe economedia.ro.

În decembrie 2021, ministrul Energiei, Virgil Popescu, dezvăluia într-un interviu acordat pentru EURACTIV că România ar putea deveni aproape independentă energetic când Romgaz şi OMV Petrom vor începe să extragă primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră.

Ministrul Energiei sublinia că extragerea gazelor naturale din Marea Neagră ar putea începe chiar peste cinci ani, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.

„Dacă decizia de investiţii va fi luată anul următor, aşa cum îmi doresc, judecând după discuţiile pe care le-am avut cu Romgaz şi OMV Petrom, investiţiile ar dura 4-5 ani şi vom începe să extragem gaze în 2026″, a declarat Virgil Popescu.