România cumpără 231 de sisteme de rachete antiaeriene. Valoarea programului de înzestrare, estimată la 662,5 milioane de euro

România cumpără 231 de sisteme de rachete antiaeriene. Valoarea programului de înzestrare, estimată la 662,5 milioane de euro Sursa: Dreamstime.com

Parlamentul României a decis marți, 28 iunie, aprobarea achiziționării a 231 de sisteme de rachete antiaeriene. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, spune că programul de înzestrare militară prevede cumpărarea de rachete antiaeriene de tip MANPAD, alături de suportul logistic necesar acestora, dar și echipamente de instruire şi antrenament.

Scrisoarea trimisă de ministrul Apărării, Vasile Dîncu a primit aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare de resort, urmând a fi inițiate procedurile de atribuire a contractului de achiziţie.

MApN cumpără 231 de rachete antiaeriene MANPAD

„Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru Programul de înzestrare cu Tehnică Militară Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, portabil - MANPAD (...) Sistemele sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale care acţionează în mediul operaţional, constituit pe timp de pace din misiuni de apărare antiaeriană nemijlocită a unităţilor organice sau a unor obiective de interes pe teritoriul naţional şi pe timp de criză/război din misiuni de apărare antiaeriană nemijlocită a elementelor de dispozitiv şi infrastructură", solicită MApN Parlamentului României.

Cele 231 de rachete MANPAD vor fi achiziționate în acest an, conform OUG 114/2011 și în raport cu posibilităţii de finanţare ale acestui program de înzestrare militară

Ne puteți urmări și pe Google News

Valoarea totală a programului de înzestrare

Costul total al achizițiilor este estimat la 662,5 milioane euro, fără TVA, în baza documentelor de fundamentare a programului, astfel că valoarea totală exactă va fi cunoscută abia după derularea procedurii de achiziţie, anunță oficialii români.

Sistemele portabile de apărare aeriană, numite MANPAD sau MPADS, sunt rachete de tip sol-aer portabile, mai exact sunt arme ghidate care pot ținti aeronave care survolează la altitudini joase, așa cum sunt elicopterele, conform TVR.

Guvernul a șters datoriile a 10 companii din industria de apărare

Guvernul României a decis să aprobe un proiect de OUG prin care să fie eliminate datoriile a zece companii din industria apărării. Este vorba despre principalii furnizori de arme, muniție sau material de război utilizate de Armata Română. Prin această măsură, statul are în vedere consolidarea apărării țării prin măsuri cu caracter de urgență, astfel încât SNA să poată fi pregătit pentru prezervarea securității naționale, dar și pentru onorarea obligațiilor militare ce revin României, în calitate de membru NATO.

Măsura vine în contextul în care „se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic”, conform Infoactual.ro.

Întărirea militară a țării

Statul român are în vedere consolidarea apărării țării prin măsuri cu caracter de urgență, în măsura în care Sistemului Național de Apărare să poată fi pregătit pentru prezervarea securității naționale, dar și onorarea obligațiilor militare ce revin României, în calitate de membru NATO.

„Recentele evoluţii în plan geopolitic şi economic, respectiv apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acţiuni concrete în vederea protejării intereselor naţionale, inclusiv prin acţiuni de asigurare a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, şi a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile şi strategice, precum şi a serviciilor de mentenanţă necesare”, informează Nota actului normativ al Guvernului.

Companiile în cauză sunt exceptate de la datoriile publice

Proiectul Guvernului impune eliminarea unor datorii în valoare de 137,2 milioane de lei, din dorința de a înlătura riscul ca aceste companii să intre în faliment „fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, în timp real, a intereselor esenţiale ale siguranţei naţionale”

Printre datoriile enunțate se numără impozitele, taxele, contribuțiile sociale, alte sume datorate bugetului general consolidat, dar și cele accesorii. Companiile care beneficiază de indulgența Guvernului sunt în număr de zece, toate din domeniul Apărării:

1. Societatea Uzina Mecanică Bucureşti

2. Societatea Uzina Mecanica Plopeni

3. Societatea Uzina Automecanica Moreni

4. Societatea Metrom

5. Societatea Tohan

6. Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraş

7. Societatea Pirochim Victoria

8. Societatea Uzina Mecanică Sadu

9. Societatea Carfil

10.Societatea Fabrica de Arme Cugir.

Statul român are în vedere conferirea unui autonomii mai mari FSNA, dată de menținerea unei capacități de producție militară suficiente, astfel încât să se continue și exporturile, necesare costurilor de retehnologizare, cercetare sau producție militară de uz propriu.