Guvernul a șters datoriile a 10 companii din industria de apărare. Motivul pentru care a fost luată această măsură de urgență

Guvernul a șters datoriile a 10 companii din  industria de apărare. Motivul pentru care a fost luată această măsură de urgență Sursa foto: gov.ro

Guvernul României a decis să aprobe un proiect de OUG prin care vor fi eliminate datoriile a zece companii din industria apărării. Este vorba despre principalii furnizori de arme, muniție sau material de război utilizate de Armata Română. Prin această măsură, statul are în vedere consolidarea apărării țării prin măsuri cu caracter de urgență, astfel încât SNA să poată fi pregătit pentru prezervarea securității naționale, dar și pentru onorarea obligațiilor militare ce revin României, în calitate de membru NATO.

Măsura vine în contextul în care „se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic”, conform Infoactual.ro.

 Întărirea militară a țării

Statul român are în vedere consolidarea apărării țării prin măsuri cu caracter de urgență, în măsura în care Sistemului Național de Apărare să poată fi pregătit pentru prezervarea securității naționale, dar și onorarea obligațiilor militare ce revin României, în calitate de membru NATO.

„Recentele evoluţii în plan geopolitic şi economic, respectiv apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acţiuni concrete în vederea protejării intereselor naţionale, inclusiv prin acţiuni de asigurare a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, şi a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile şi strategice, precum şi a serviciilor de mentenanţă necesare”, informează Nota actului normativ al Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Companiile  în cauză sunt exceptate de la datoriile publice

Printre datoriile enunțate se numără impozitele, taxele, contribuțiile sociale, alte sume datorate bugetului general consolidat, dar și cele accesorii.

Proiectul Guvernului impune eliminarea unor datorii în valoare de 137,2 milioane de lei, din dorința de a înlătura riscul ca aceste companii să intre în faliment „fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, în timp real, a intereselor esenţiale ale siguranţei naţionale”.

Companiile care beneficiază de indulgența Guvernului sunt în număr de zece, toate din domeniul Apărării:

1. Societatea Uzina Mecanică Bucureşti

2. Societatea Uzina Mecanica Plopeni

3. Societatea Uzina Automecanica Moreni

4. Societatea Metrom

5. Societatea Tohan

6. Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraş

7. Societatea Pirochim Victoria

8. Societatea Uzina Mecanică Sadu

9. Societatea Carfil

10.Societatea Fabrica de Arme Cugir, conform aceleiași surse.

Statul român are în vedere conferirea unui autonomii mai mari FSNA, dată de menținerea unei capacități de producție militară suficiente, astfel încât să se continue și exporturile, necesare costurilor de retehnologizare, cercetare sau producție militară de uz propriu.

MApN ar putea renunța la contractul cu Naval Group privind corvetele militare

Ministrul Apărării Naționale spune că România nu mai are răbdare în privința achiziției celor patru corvete militare, prin intermediul contractului de 1, 6 miliarde de euro, despre care s-a vorbit prima dată în anul 2016.

Vasile Dîncu și-a exprimat speranța ca în această perioadă de criză, când la granițele țării noastre se poartă lupte militare, procedurile să fie accelerate, astfel încât să dispunem de o dotare minimă. Ultima prelungire a perioadei în care contractul de achiziție a corvetelor ar trebui să fie semnat expiră în luna aprilie 2022.

Ministerul Apărării Naționale încearcă de patru ani de zile să achiziționeze patru corvete militare, arătând că înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave moderne, care să contribuie la întărirea securității naționale ca stat riveran la Marea Neagră, reprezintă o prioritate pentru instituția guvernamentală.

„La cererea celor doi asociați, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp însă, la finalul lunii următoare, va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câștigat această licitație sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluție”, a declarat șeful instituției de apărare, într-o intervenție televizată la Profit News.

Contractul a fost semnat în 2018 cu Naval Group

Amintim că Naval Group s-a înscris în cursa pentru achiziția celor patru corvete militare Gowind 2500, după ce, în luna aprilie 2018, a semnat un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a le putea construi acolo.

În formă inițială, contractul prevedea și modernizarea celor două fregate aflate deja în posesia Forțelor Navale Române.

Modelul de corvetă Gowind 2500 al grupului francez Naval Group s-a mai vândut forțelor militare din statele: Egipt, Malaysia și Emiratele Arabe Unite.