Armata Română se bazează pe relicve bune de conservat la muzeu. De ce nu se pot achiziționa echipamente noi
- Nicolae Comănescu
- 25 martie 2022, 08:13
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre situația echipamentelor militare cu care este înzestrară Armata Română. Unele sunt atât de vechi încât ar fi trebuie să meargă de multă vreme la casat.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre starea echipamentului pe care îl are Armata Română. Și care, în bună măsură este foarte vechi. Avem avioane vechi de 40 de ani şi TAB-uri din anii 1970. Dar, deocamdată nu se poate achiziționa echipament militar, pentru că, din cauza războiului din Ucraina, nu se pot onora comenzile.
Armata Română are multe relicve în dotare și nu poate să facă achiziții în această perioadă
„Deci noi va trebui să facem o schimbare rapidă în zona aceasta a infrastructurii şi este o dificultate acum, pentru că acest război a accentuat, să spunem aşa, restrângerea pieţei, în momentul acesta nu poţi să cumperi de pe piaţă. Să spunem că avem noi bani şi zicem: plătim şi facem achiziţii. Nu ai de unde să-ţi cumperi de pe piaţă, pentru că trebuie să-ţi comanzi”, a spus Vasile Dîncu la B1TV.
România produce autocamioane şi că există „proiecte interesante” în ceea ce priveşte industria militară. „Avem resurse, este o problemă însă de organizare şi aici vreau să punem împreună resursele, pentru că noi avem o sumă foarte mare pe care le-o dăm celor din industria noastră de apărare şi principala noastră grijă este să crească industria noastră de apărare”.
Ce procent din buget este reprezentat de pensii și salarii
O parte din industria de apărare „nu mai are resursă umană, şi-a pierdut specialiştii”, a precizat Vasile Dîncu, care a dat ca exemplu situaţia sudorilor în argon.
„Salariile şi pensiile – pentru că noi plătim astea din bugetul nostru - reprezintă, dacă nu mă înşel, poate nu sunt foarte precis aici, în jur de 60% (n.r. - din vechiul buget pentru apărare, de 2% din PIB), a mai afirmat Vasile Dîncu pentru sursa citată.
Joi, Ministrul Apărării Naționale a anunțat că România nu mai are răbdare în privința achiziției celor patru corvete militare, prin intermediul contractului de 1, 6 miliarde de euro, despre care s-a vorbit prima dată în anul 2016.
„La cererea celor doi asociați, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp însă, la finalul lunii următoare, va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câștigat această licitație sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluție”, a spus Vasile Dîncu pentru Profit News.