Pesimism la Casa Albă. Cum văd americanii evoluția războiului din Ucraina

Pesimism la Casa Albă. Cum văd americanii evoluția războiului din UcrainaSursa: Photovs | Dreamstime.com

Oficialii de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea să-și recupereze întreg teritoriul pe care l-a pierdut în fața Rusiei în război. Acest lucru va fi foarte dificil sunt de părere surse citate de CNN, chiar și cu armamentul mai greu și mai sofisticat pe care SUA și aliații săi intenționează să îl trimită.

Consilierii președintelui Joe Biden iau în discuție posibilitatea ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să-și schimbe discursul cu privire la război. Iar de la „victoria” ucraineană să se adapteze și să ia în considerare posibiltiatea ca țara sa să se micșoreze ireversibil. Oficialii americani au subliniat, însă, pentru CNN, că această evaluare pesimistă nu înseamnă că SUA intenționează să exercite presiuni asupra Ucrainei.

Statele Unite nu vor cere Kievului să renunțe la teritorii în favoarea Rusiei, în vederea încheierii războiului. Există, de asemenea, speranța că forțele ucrainene vor fi capabile să recupereze bucăți semnificative de teritoriu într-o contraofensivă care ar urma să se desfășoare în cursul acestui an.

Un consilier al Congresului familiarizat cu deliberările a declarat pentru CNN că un stat ucrainean mai mic nu este inevitabil.El a precizat că Ucraina a cerut în mod oficial Statelor Unite un minim de 48 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, dar până în prezent Pentagonul i-a promis doar opt.

„Dacă Ucraina poate să recupereze aceste teritorii depinde în mare parte, dacă nu în întregime, de cât de mult sprijin le oferim”, a declarat consilierul.

Însă nu toți membrii administrației Biden sunt la fel de îngrijorați și de pesimiști. Unii cred că forțele ucrainene ar putea, din nou, să depășească așteptările, așa cum au făcut-o în primele zile ale războiului. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a rămas foarte implicat cu omologii săi ucraineni. El a petrecut ore întregi la telefon discutând despre eforturile ucrainene de recucerire a teritoriului cu șeful apărării ucrainene și președintele Statului Major Reunit, generalul Mark Milley, au declarat pentru CNN oficiali familiarizați cu convorbirea.

Joe Biden a arătat din greșeală notițele cu instrucțiuni. Imaginile au fost distribuite masiv în mediul online. FOTOorța militară pentru apărarea Taiwanului, dacă va fi nevoie

Sursa foto. EVZ

Pesimism la Casa Albă

Acest val de pesimism de la Casa Albă se manifestă în vreme ce președintele Joe Biden se întâlnește cu aliații din Europa. Șeful Administrației de la Casa Albă va încerca să le inducă optimism cu privire la traiectoria războiului. Biden încearcă să-i convinge pe liderii Europei să rămână angajați, să înarmeze și să sprijine Ucraina în mijlocul acestui război brutal.

„Trebuie să rămânem împreună. Putin a contat de la început pe faptul că, într-un fel, NATO și G7 se vor scinda, dar nu am făcut-o și nu o vom face”, a declarat Joe Biden duminică, la summitul G7.

Săptămâna trecută, administrația a anunțat încă 450 de milioane de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina. Ajutorul va cuprinde inclusiv sisteme suplimentare de lansare a rachetelor, muniție de artilerie și bărci de patrulare.

De asemenea, se așteaptă ca Statele Unite să anunțe că a achiziționat un sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer, numit NASAMS, pentru forțele ucrainene. Biden a indicat într-un articol de opinie la începutul acestei luni că se angajează să ajute Ucraina să câștige avantajul pe câmpul de luptă. Doar în acest mod Ucraina ar putea obține rezultate bune într-o negociere a păcii cu Rusia.

Sursa foto. Twitter

O contraofensivă ucrainean este dificilă

Cu toate acestea, starea de spirit s-a schimbat în ultimele săptămâni. Ucraina a luptat să respingă avansurile Rusiei în Donbas și a suferit pierderi de trupe uluitoare, ajungând până la 100 de soldați pe zi. Forțele ucrainene își epuizează echipamentele și muniția mai repede decât le poate furniza Occidentul și le poate instrui cu sisteme de arme noi, la standarde NATO.

O contraofensivă substanțială ar putea fi posibilă cu mai multe arme și pregătire, au spus sursele. Dar și Rusia ar putea avea, de asemenea, ocazia de a-și reface forța în acest timp, deci nu există garanții.

„Multe depind de faptul dacă Ucraina poate să recucerească teritoriul cel puțin până la liniile 23 februarie. Perspectiva există, dar este contingentă. Dacă Ucraina poate ajunge până acolo, atunci probabil că poate prelua și restul. Dar dacă nu poate, atunci s-ar putea să fie nevoită să se gândească din nou la modul cel mai bun de a obține victoria”, a declarat Michael Kofman, expert militar la Center for Naval Analyses.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Forțele rusești câștigă teren

Forțele rusești controlează în prezent mai mult de jumătate din regiunea Donetsk din estul Ucrainei, a declarat joi Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donetsk. Forțele ucrainene s-au retras din orașul cheie din estul țării, Severodonetsk, după săptămâni de lupte sângeroase.

Forțele rusești au capturat, de asemenea, teren în jurul Lysychansk, ultimul oraș din estul regiunii Luhansk încă controlat de Ucraina. Comandanții militari ucraineni se confruntă acum cu realitatea că ar putea fi nevoiți să se retragă din zonă pentru a apăra un teritoriu aflat mai la vest.

Între timp, veniturile din petrolul rusesc nu au făcut decât să crească, pe măsură ce prețurile acestui produs au explodat. Oficialii americani au declarat că SUA și aliații săi vor încerca să plafoneze prețul petrolului pentru ca Rusia să nu mai profite. Dar rămâne de văzut cum și când va intra în vigoare această plafonare.

Zelenski poate răsufla ușurat! Biden trimite sisteme de rachete cu „rază de acțiune medie Himars” în Ucraina

Sursa: Arhiva EVZ

Zelenski va trebui să-și reconsidere opțiunile

În administrația Biden există sentimentul că Zelenski va trebui să înceapă să redefinească așteptările cu privire la ce pot realiza forțele ucrainene în mod realist. Președintele ucrainean a declarat la sfârșitul lunii trecute că „ar considera o victorie pentru statul nostru, începând de astăzi, să avanseze până la linia 24 februarie fără pierderi inutile”. El a reiterat acest obiectiv săptămâna trecută.

„Nu ne rămâne altă opțiune decât să avansăm - să avansăm pentru a ne elibera toate teritoriile. Trebuie să îi dăm afară pe invadatori din regiunile ucrainene. Deși lățimea liniilor de front ajunge la peste 2.5000 km, simțim că deținem inițiativa strategică”, a spus el într-o postare pe Telegram. Luni, 27 iunie, a pus un termen limită în fața liderilor G7: vrea ca războiul să se încheie, iar Ucraina să câștige, până la sfârșitul anului 2022.

Sursă: Arhivă EVZ

Armamentul sovietic a fost epuizat

Rusia suferă, de asemenea, pierderi grele, până la o treime din forțele sale terestre în patru luni de război, conform serviciilor de informații americane. Moscova va avea dificultăți în a obține câștiguri serioase mai departe spre vest, folosind regiunea Donbas ca teren de pregătire, fără o mobilizare completă a forțelor sale de rezervă. Dar Rusia crede că poate menține lupta, prin uzura hotărârii ucrainenilor și a occidentalilor de a rezista. Aceasta pe măsură ce efectele economice globale ale războiului devin tot mai grave, au declarat oficiali pentru CNN.

Rusia caută în special să exploateze decalajul dintre cantitatea de muniție de tip sovietic pe care Ucraina și aliații săi o au în depozite și cât timp va dura până când Occidentul va furniza Ucrainei arme și muniții moderne, la standarde NATO, care necesită o pregătire în timp. Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a recunoscut pentru CNN că stocurile din epoca sovietică sunt „din ce în ce mai puține”, dar nu au atins încă „fundul sacului”. Oficialul a spus că unele țări din Europa de Est încă mai au multe echipamente pe care le-ar putea furniza - dar numai dacă acestea continuă să fie suplimentate de aliați altele mai moderne.

Între timp, SUA și aliații săi au scotocit prin lume pentru tipul de muniție din epoca sovietică care se potrivește cu echipamentul pe care Ucraina îl are deja. Armele la standard NATO trag cu gloanțe mai mari, de 155 mm. Dar un alt oficial american din domeniul apărării a declarat că acest efort a ajuns efectiv la final. Aproape toate stocurile disponibile pe care țările sunt dispuse să le furnizeze au fost deja introduse în luptă. Având în vedere ritmul cu care ucrainenii și-au epuizat muniția mai veche în lupta cu artileria din Donbas, oficialul a spus că „armele din epoca sovietică au fost șterse de pe fața pământului” se mai arată în analiza CNN.