China îşi va creşte producţia de cărbune în acest an

China îşi va creşte producţia de cărbune în acest anSursa foto: Kremlin

Beijingul a decis să ia măsuri pentru a creşte cu 300 de milioane de tone producţia sa de cărbune în 2022. Acest lucru ar permite să se susţină activitatea, să se evite penuria de electricitate, ca în 2021, şi să se reducă în final dependenţa de importuri.

Beijingul nu mai este doar un paradox. În vreme ce China este fără îndoială ţara din lume care investeşte cel mai mult în energii curate, ea îşi va spori în acest an capacităţile de producţie în sectorul cărbunelui. Amplificând oficial o mişcare deja existentă.

Miercuri, la o reuniune a Consiliului afacerilor de stat la care participa prim-ministrul, Li Keqiang, autorităţile au aprobat o creştere a capacităţilor de producţie de cărbune cu circa 3000 de milioane de tone suplimentare.

Un nou record de producţie în acest an

Dacă capacităţile de producţie funcţionează la capacitate maximă, aşa cum se prevede, China va avea în acest an un nou record de producţie a acestui combustibil fosil, după cel de 4,03 miliarde de tone extrase în 2021. Pentru a reuşi să-şi crească capacităţie de producţie de cărbune, Beijingul nu se dă în lături de la nimic. Nici de la deschiderea de noi mine, nici de la extinderea zonelor de producţie existente, nici chiar de la redeschiderea altora care au fost închise în trecut.

La reuniune, prim-ministrul chinez a jutificat decizia insistând pe necesitatea "de a garanta şi creşte aprovizionarea cu energie pentru a susţine mai bine dezvoltarea economică şi socială". Un fel de a spune că Beijingul vrea în acelaşi timp să alimenteze creşterea şi să evite sa se producă din nou coşmarul din 2021. Anul trecut, într-adevăr, penuria de cărbune a afectat producţia de electricitate a ţării (care este produsă în proporţie de 60% din acest combustibil) şi, pe cale de consecinţă, a oprit sute de întreprinderi.

Importurile de carbune ar putea scădea cu un sfert pană în 2025

China vrea de asemenea fără îndoială să-şi limiteze în final dependenţa de importuri, în vreme ce războiul din Ucraina ridică preţurile la niveluri record. Moscova, care este al doilea furnizor al ţării după Indonezia, speră să-şi compenseze pierderile de pe pieţele din Occident crescându-şi debuşeele în China.

Tanczos Barna, soluții cu privire la independența energetică: „Va trebui să se repornească centralele termice pe cărbune”

sursa: facebook

Pe termen scurt, strategia Moscovei pare confirmată de vreme ce în martie, China a importat 1,4 milioane de tone de cărbune rusesc, faţă de 590.000 tone un an mai devreme. Dar viitorul este mai incert, pentru Rusia ca şi pentru ceialţi furnizori de cărbune ai săi. Până în 2025, dacă e să credem un recent publicat studiu al Australian National University, importurile chineze de cărbune ar putea scădea cu 26%.

O scădere care ar ţine, potrivit universitarilor australieni, de două motive principale. Pe de o parte programul de dezvoltare de energii curate care trebuie să permită Beijingului să atingă neutralitatea de carbon la orizontul lui 2060. Pe de altă parte, o mai mare utilizare a resurselor miniere ale ţării în special graţie îmbunătăţirii infrastructurilor interne care vor permite scăderea costului transportului. Preţul cărbunelui chinez ar deveni atunci mai competitiv decât cel al cărbunelui importat, în special pentru marile centre economice din sudul Chinei, potrivit Les Echos. (RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News