Războiul din Ucraina. China va conduce un nou bloc comercial: „Globalizarea s-a terminat. Ne aflăm într-o lume bipolară de-facto”
- Sabina Popescu
- 18 martie 2022, 18:16
Luna trecută, cu puțin timp înainte de invazie, Xi Jinping și Vladimir Putin au vorbit despre un parteneriat „fără limite”, cu promisiunea de a colabora mai mult împotriva Occidentului. Beijingul a refuzat să se alăture țărilor occidentale în condamnarea a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”, făcând în același timp apel la reținere din partea tuturor părților. Poziția Chinei față de războiul Rusiei din Ucraina din următoarele luni va remodela fluxurile globale de bani și comerț, putând conduce la apariția unor noi sfere economice, spun investitorii.
Comerțul sino-rus a crescut cu 35% în anul 2021, ajungând la 146,9 miliarde de dolari, arată datele vamale chineze, o tendință care va fi probabil supraîncărcată de noile sancțiuni radicale care taie Rusia de pe piețele occidentale.
O schimbare în fluxurile comerciale se pregătește de la anexarea Crimeei de către Rusia la Ucraina în 2014, a declarat Tom James, director executiv al TradeFlow Capital Management din Singapore, un fond de finanțare a comerțului.
„Rusia a început deja să tranzacționeze în renminbi cu China”, a spus el, adăugând că băncile pot tranzacționa între ele în afara rețelei SWIFT - din care Moscova este acum exclusă - iar Beijingul ar putea beneficia foarte mult, deși nu fără riscuri.
Puțin peste un sfert din exporturile chinezești către Rusia au fost decontate în yuani în prima jumătate a anului 2021, în creștere de la doar 2% în 2013, în timp ce ambele țări încearcă să reducă dependența de dolar.
„Factorul X sunt tarifele și sancțiunile sau cotele, dacă acestea sunt plasate, în ceea ce privește cât de mult sunt dispuse să accepte țările producătoare de produse rusești”, a spus Tom James. „Deja se declanșează un fel de protecționism din partea țărilor pentru securitatea alimentară”.
Schimbare de „regim” pe piețele financiare ale Rusiei și Chinei
Piețele financiare au oscilat din cauza temerilor că un bloc Rusia-China s-ar putea confrunta cu represalii din partea SUA, acțiunile chinezești fiind printre cele mai slabe performanțe de la începutul invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.
Indicele onshore Shanghai Composite din China și Hang Seng din Hong Kong au pierdut fiecare aproximativ 6% de la începutul războiului. Acest lucru se compară cu un câștig de aproximativ 1% pentru acțiunile globale și de 1,6% pentru S&P 500.
Moneda chineză, până acum stabilă, a început, de asemenea, să dea semne de vulnerabilitate și volatilitate, iar marți a atins minimul ultimelor trei luni.
„Presiunea este foarte mare în acest moment”, a declarat un consilier guvernamental chinez pentru Reuters, sub rezerva anonimatului. „Este pragmatic să cumperi niște petrol și gaze din Rusia, dar toată lumea este cu ochii pe tine. Nu vrem să supărăm Rusia, dar, în același timp, este dificil să nu fim de partea majorității țărilor”.
Iar comerțul Chinei cu Rusia este eclipsat de cel pe care îl desfășoară cu țările occidentale. Luna trecută, schimburile comerciale ale Chinei au totalizat 137 de miliarde de dolari cu Uniunea Europeană și 123,3 miliarde de dolari cu Statele Unite, dar doar 26,4 miliarde de dolari cu Rusia.
Se schimbă balanța cooperării comerciale
Întrebat cu privire la riscurile cu care s-ar putea confrunta Beijingul dacă oferă ajutor economic Moscovei, inclusiv repercusiunile sancțiunilor, Ministerul chinez de Externe a transmis într-o declarație pentru sursa citată: „China și Rusia vor continua să desfășoare o cooperare economică și comercială normală într-un spirit de respect reciproc, egalitate și beneficii reciproce”.
Dar stresul asupra comerțului global care rezultă din război este deja vizibil prin interdicții de export și blocaje în lanțul de aprovizionare.
Materialele, de la cărbunele indonezian până la legumele și uleiurile de viță-de-vie egiptene, nu sunt disponibile pentru vânzarea în străinătate.
Cumpărătorii de produse alimentare se străduiesc să găsească orez pentru a înlocui grâul ucrainean și rusesc, o penurie de îngrășăminte se profilează, deoarece lumea este lipsită de potasa rusă - un ingredient cheie - și pare să existe un impuls mic pentru a repara sistemul globalizat.
În schimb, există indicii privind o nouă ordine în care exporturile de mărfuri și energie ale Rusiei găsesc piețe de desfacere în China și India, în timp ce mineralele și gazele australiene ajung în Europa.
Cum se va schimba relația economică dintre China și India
Jonathan Garner, strategul Morgan Stanley, a declarat într-un podcast, recent, că este precaut în ceea ce privește India și China și că urmărește o expunere la Australia ca exportator aliniat la sursele de capital global și, prin urmare, mai puțin predispus la retragerea acestuia.
Între timp, India, un cumpărător de echipamente militare rusești, se gândește la o ofertă pentru țiței rusesc ieftin și, potrivit unor surse bancare, analizează posibilitatea de a înființa un mecanism de plată pentru schimburile comerciale rupee-rubla.
Deciziile din China, cel mai mare exportator mondial, au potențialul de a determina fluxuri considerabile de bani și bunuri în afara unui sistem dominat de dolar - ceea ce Beijingul a încercat să facă timp de un deceniu.
„În esență, ei își creează propria platformă de operare, care este diferită de ultimii 70 de ani... de sistemul global de capital condus de SUA”, a declarat George Boubouras, șeful departamentului de cercetare de la K2 Asset Management, care investește la nivel global din Melbourne.
Dolarul american va scădea, în timp ce renminbiul va crește
Săptămâna aceasta, Wall Street Journal a relatat că discuțiile dintre China și Arabia Saudită cu privire la tranzacționarea petrolului în yuani, mai degrabă decât în dolari, s-au accelerat, poate un pas înainte în eforturile de promovare a yuanului ca monedă comercială și de rezervă. Reuters nu a putut confirma raportul.
Cu toate acestea, China menține un control strâns asupra yuanului, iar adoptarea acestuia ca monedă de rezervă rămâne modestă.
De asemenea, majoritatea participanților de pe piață se îndoiesc că China va suferi o excludere bruscă de pe piețele sale de export occidentale, însă în comentariile de pe piață se simte un gust distinct de schimbare epocală.
„Când această criză (și războiul - n.r.) se vor încheia, dolarul american ar trebui să fie mult mai slab și, pe de altă parte, renminbi-ul mult mai puternic”, a declarat strategul de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar, într-o notă în care a subliniat o „schimbare de regim” pe măsură ce China cumpără mărfuri rusești.
Diego Parrilla, care administrează Quadriga Igneo, un fond de 150 de milioane de dolari conceput pentru a profita de pe urma turbulențelor, are o viziune foarte diferită și pariază că yuanul scade pe măsură ce comerțul se fragmentează, iar China tipărește sau se împrumută din ce în ce mai mult pentru a-și susține economia.
„Nu există nicio întoarcere de aici. Rusia se îndreaptă spre est, nu spre vest... Cred că globalizarea, așa cum o știm, s-a terminat și ne aflăm într-o lume bipolară de-facto”, a spus el.