UE are zilele numărate? Cine este președintele care pune în pericol blocul comunitar. Să fie acesta sfârşitul?

UE are zilele numărate? Cine este președintele care pune în pericol blocul comunitar. Să fie acesta sfârşitul? Sursa: Pixabay

Este posibil ca UE să aibă zilele numărate, deoarece un președinte important din blocul comunitar este pe cale să încalce aceeași regulă ca şi Polonia.

Avertismentul vine deoarece președintele Macron este pe cale de a încălca aceeași regulă ca și Polonia, ceea ce ar putea provoca o „amenințare existențială pentru UE”, a avertizat un expert politic.

Steven Barratt, avocat și scriitor pentru The Spectator, consideră că Franța este acum „la fel de rea ca Polonia”, acționând singură pentru a emite sancțiuni Regatului Unit cu privire la escaladarea pescuitului.

Președintele francez, Emmanuel Macron, care se află în prezent la Cop26 din Glasgow, a acordat Marii Britanii un termen limită începând de marți pentru un litigiu privind accesul Franței la apele de pescuit britanice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parisul a amenințat că va perturba fluxul de exporturi din Regatul Unit de marți, dacă nu se ajunge la un acord

Întreruperea ar putea include controale sporite asupra bărcilor de pescuit și camioanelor britanice - și tarife la electricitatea către Insulele Channel. Macron a cerut, de asemenea, ca cooperarea UE-Marea Britanie în alte domenii să fie înghețată până la soluționarea disputei.

Barratt a postat pe Twitter: „Criza statului de drept este o amenințare existențială pentru UE.

Oamenilor obsedați de politică (și care urăsc Marea Britanie) le lipsește acest lucru. Dacă Franța poate acționa singură acum, oricare dintre celelalte 26 de state poate și în orice tratat.

„Fără statul de drept, UE nu există. „Franța = la fel de rea ca Polonia”

Tweet-ul lui Barratt face referire la un conflict în curs între UE și Polonia după ce guvernul polonez a emis o serie de reforme judiciare care au potențialul de a contesta fundamentul juridic al UE. Polonia a făcut modificări legate de numirea, disciplina și revocarea judecătorilor polonezi, despre care UE se teme că ar putea duce la destrămarea sistemului juridic comun al blocului, deoarece decuplează efectiv sistemul juridic polonez de alte state membre.

Într-o escaladare a disputei, o hotărâre a instanței poloneze din octombrie a stabilit primatul dreptului polonez deasupra dreptului UE, respingând efectiv baza legală pe care se bazează Uniunea Europeană. Într-un tweet separat, avocatul a adăugat: „Ceea ce a contat în cazul Germaniei nu au fost obligațiunile UE. A fost instanța care a stabilit un precedent prin care a trecut Polonia.

„Ceea ce contează aici nu este peștele, ci că Franța face același lucru. „Nu există UE dacă toate puterile îi sunt furate de statele membre”

Hotărârea poloneză a urmat un precedent stabilit de Germania, care s-a confruntat și cu ordinea juridică a UE atunci când judecătorii au constatat că Banca Centrală Europeană (BCE) și-a depășit mandatul aprobând programe de cumpărare de obligațiuni. Instanțele germane au respins și o decizie a Curții Europene de Justiție.

Franklin Dehousse, profesor de drept și fost judecător la Curtea Europeană de Justiție, a declarat pentru Politico că „Germania a creat un precedent periculos, atacând primatul dreptului UE”.

Truss a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4 că, în ciuda amenințărilor franceze, licențele de pescuit din Marea Britanie au fost acordate bărcilor franceze „în întregime în conformitate” cu acordul post-Brexit dintre UE și Regatul Unit. Ea a amenințat, de asemenea, cu acțiuni legale, dacă Franța nu retrage amenințările, spunând că Marea Britanie este pregătită să „utilizeze mecanismul de soluționare a disputelor din acordul comercial pe care l-am semnat cu UE pentru a lua măsuri împotriva francezilor”.

„Pur și simplu nu ne vom întoarce în fața acestor amenințări”, adăugând că Franța a acționat „nedrept” stabilind un termen limită pentru eliberarea mai multor permise de pescuit.

În încercarea de a soluționa disputa dintre Franța și Regatul Unit, reprezentanți ai Comisiei Europene, Franța, Marea Britanie și Insulele Canalului poartă astăzi discuții video. Un purtător de cuvânt al comisiei a spus că speră că întâlnirea va aduce o „soluție rapidă pentru problemele restante”, relatează Express.