Consecințele scumpirii gazelor și energiei: Revenirea la producția de cărbune. „Vor face o mulțime de bani”

Consecințele scumpirii gazelor și energiei: Revenirea la producția de cărbune. „Vor face o mulțime de bani”sursă: arhivă

Ce presupune un preț ridicat la gaze pentru climă? Prețurile energiei cresc masiv la nivel mondial, iar specialiștii spun că vor urma și alte valuri de majorare a serviciilor de acest tip. Cărbunele, care este dăunător pentru climă, ar putea să revină în sfera de interes, cel puțin pentru o perioadă de timp, relatează Der Spiegel.

Pentru a-și atinge obiectivele climatice, Marea Britanie a început să facă schimbări la nivelul companiei energetice Drax, renunțând la producția comercială pe bază de cărbune și optând pentru peleții de lemn. Statul dorește să elimine complet producția de energie pe bază de cărbune până în anul 2024 astfel încât ultimele unități ale centralei electrice care se ocupă de arderea cărbunelui vor fi închise până în luna septembrie a anului 2022.

Odată cu scumpirile anunțate la nivel mondial, compania a făcut un anunț care a atras atenția specialiștilor, anume că, dacă este nevoie, este dispusă să continue să ardă cărbune în câteva dintre unitățile centralei. CEO-ul Will Gardiner a declarat că, în cazul unei ierni aspre și reci, centralele electrice ale companiei sale ar putea ajuta la stabilizarea rețelei. Aceasta a avut deja de suferit din cauza lipsei de aprovizionare în ultimele săptămâni.

„Suntem foarte conștienți de faptul că statul s-ar putea confrunta cu o problemă semnificativă, iar dacă Drax poate face ceva, cu siguranță vom lua în considerare acest lucru”, a declarat CEO-UL companiei. Blocurile de cărbune au fost deja scoase din rezervă în ultimele două săptămâni și readuse în rețeaua obișnuită.

Producția de cărbune revine în joc. „Pe termen scurt, vor face o mulțime de bani”

Prețurile la gaze și electricitate cresc în întreaga lume, iar experții presupun că această tendință va continua, ceea ce înseamnă o revenire pe scară largă a cărbunelui și a petrolului în producția de energie electrică. Așadar, vorbim despre un pas înapoi făcut de autorități în ceea ce privește evoluția schimbărilor climatice?

Pentru SUA, Administrația pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a prognozat la începutul lunii că emisiile de CO2 pe seama arderii de cărbune vor crește cu aproximativ 20% în acest an, deoarece cărbunele are o pondere mai mare în producția de electricitate.

În Suedia, o centrală electrică de rezervă alimentată cu petrol a produs recent o cantitate de energie la fel de mare ca în ultimul deceniu. „Pe termen scurt, vor face o mulțime de bani”, a spus Ian Lange, expert la Colorado School of Mines, despre operatorii de centrale electrice pe cărbune din Statele Unite. „Probabil că vor împinge lucrurile la limită și vor profita de câștiguri”, a mai completat expertul.

De asemenea, se estimează că emisiile totale ale sectorului energetic american vor crește cu 7%. Cu toate acestea, în anul următor, importanța cărbunelui va scădea din nou ușor, în timp ce emisiile totale ale sectorului energetic vor crește din nou, probabil, într-o oarecare măsură.

Și totuși, „în ciuda creșterii semnificative a emisiilor de CO2 legate de energie în urma deschiderii economiei americane, cel puțin pe termen scurt, nu vedem o revenire a acestor emisii la nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei”, a declarat în luna august administratorul în exercițiu al EIA, Steve Nalley.

Scumpirile la gaze și energie reprezintă o provocare în contextul schimbărilor climatice

În Europa, însă, Spania a avertizat deja Uniunea Europeană că măsurile planificate de protecție a climei ar putea să nu poată rezista unei perioade prelungite de prețuri ridicate la electricitate. UE și-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile cu 55% până în 2030 pentru a atinge „neutralitatea climatică”.

La urma urmei, „este puțin probabil ca politicienii să se întoarcă la generarea de energie pe bază de cărbune sau să schimbe modul în care abordează problema carbonului”, a declarat analistul John Musk de la Royal Bank of Canada Europe.

Ce se întâmplă însă în Germania? Consumul de gaz și cărbune pentru aprovizionarea cu energie a crescut deja în prima jumătate a anului - și odată cu el și emisiile de CO2 . Acest lucru s-a datorat redresării economiei după primul an de coronavirus, iernii relativ grele și, în același timp, penuriei de energie electrică verde din cauza vremii.

„Observăm că, în prezent, cărbunele este mai ieftin decât gazul atunci când vine vorba de generarea de electricitate”, a declarat Thorsten Lenck, de la grupul de reflecție din Berlin Agora Energiewende. „Dar nu se poate vorbi despre o „renaștere”, pentru că este un fenomen temporar”.

Conform așteptărilor actuale ale pieței, beneficiile pentru companiile de producție de cărbune ar trebui să se încheie cel târziu în 2023, estimează expertul.

Operatorii de centrale electrice doresc să producă electricitate într-un mod cât mai profitabil. Evoluția a trei factori determină modul în care se întâmplă acest lucru. Pe lângă prețurile la cărbune și - prin comparație - la gaz, prețul CO2 este decisiv. Acesta este mai important în cazul producerii de energie electrică pe bază de cărbune decât în cazul gazului, deoarece pentru fiecare cantitate de energie electrică produsă pe bază de gaz se produc mai puține gaze cu efect de seră.

Prețul gazului a crescut recent mai rapid decât prețul cărbunelui și al emisiilor de dioxid de carbon - chiar dacă drepturile de poluare în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii sunt în prezent mai scumpe ca niciodată, de aproximativ 65 de euro pe tona de CO2 . „Având în vedere structura actuală a prețurilor la cărbune și gaz, prețul actual al CO2 nu este suficient pentru protecția climei”, a explicat Lenck.