Secretul prin care poți trăi mai mult a fost descoperit. La ce trebuie să renunți

Secretul prin care poți trăi mai mult a fost descoperit. La ce trebuie să renunți Sursa foto: Arhiva EVZ

S-ar putea să vină o zi în care specia umană să reușească să trăiască până la 150 de ani datorită unor medicamente noi sau a unor îmbunătățiri biotehnologice. Dar până atunci, trebuie să ne bazăm pe un stil de viață sănătos.

Creșterea speranței de viață

Se pare că dieta ar putea juca un rol mai important decât am crede. Un nou studiu sugerează că un tânăr care trăiește în SUA ar putea adăuga mai mult de 10 ani la durata de viață, dacă va ține o dietă occidentală. Asta înseamnă să mănânci mult mai puțină carne procesată și să consumi mai multe legume și cereale integrale.

„Mâncarea este fundamentală pentru sănătate, iar factorii de risc alimentar sunt estimați că provoacă 11 milioane de decese”, a declarat cercetătorul norvegian în nutriție și autorul principal al studiului, Lars Thore Fadnes, pentru The Daily Beast. „Înțelegerea potențialului de sănătate al diferitelor grupuri de alimente ar putea permite oamenilor să obțină câștiguri fezabile și semnificative în materie de sănătate.” Deși studiile anterioare au încercat să caracterizeze modul în care dieta este asociată cu durata de viață, niciunul nu a făcut acest lucru ca acest nou studiu, a spus Fadnes.

Pentru noul studiu, Fadnes și colegii săi au efectuat o analiză amplă a datelor din studiul Global Burden of Diseases - o investigație cuprinzătoare din 2019 care a măsurat tendințele și asocierile a sute de cauze de deces, boli și factori de risc din întreaga lume. Ei au folosit acele date pentru a construi un model care identifică asocierile dintre dietă și durata de viață.

Prin intermediul datelor, echipa a descoperit că o femeie americană de 20 de ani care a trecut la o dietă mai optimă și-a putut vedea creșterea speranței de viață cu o medie de 10,7 ani; pentru bărbații americani, media a fost de 13 ani. Chiar și persoanele mai în vârstă ar experimenta creșteri a speranței de viață, făcând aceleași modificări alimentare, deși acestea ar fi puțin mai modeste (aproximativ 8 ani pentru femeile în vârstă de 60 de ani și 8,8 ani pentru bărbații în vârstă de 60 de ani).

Potrivit cercetătorilor, aceste câștiguri sunt puternic alimentate de un accent pus pe leguminoase, despre care se știe că au un „profil metabolic” benefic și sunt bogate în fibre, proteine, carbohidrați, câteva vitamine B, cupru, magneziu, mangan, zinc, și fosfor. „Leguminoasele sunt practic lipsite de grăsimi saturate și colesterol”, a spus Fadnes. De asemenea, cerealele integrale au multe dintre aceste caracteristici. Și nucile sunt cunoscute a fi dense în nutrienți și bogate în compuși antioxidanți și antimicrobieni.

Schimbarea dietei

Potrivit lui Fadnes, aceste trei alimente sunt de bază în dietele din întreaga lume, care au rate neobișnuit de ridicate atunci când vine vorba de speranța de viață, cum ar fi Okinawa, Japonia; Sardinia, Italia; Peninsula Nicoya din Costa Rica; și Icaria, Grecia.

Dietele occidentale, pe de altă parte, sunt dense energetic, au mai multe grăsimi saturate și pot produce mulți compuși nesănătoși în timpul pregătirilor precum prăjirea și grătarul - niciunul dintre acestea nu este grozav pentru o viață lungă. Autorii definesc o dietă occidentală ca fiind una bogată în carne roșie și carne procesată, bogată în băuturi și care conține aproximativ jumătate din cantitatea optimă de fructe și legume și o cantitate relativ limitată de cereale integrale și pește.

Cea mai nouă concluzie este că oamenii ar trebui să renunțe la dietele occidentale și să adopte ceva similar cu dieta mediteraneană. Și ar trebui să înceapă mai ales să facă acest lucru de la o vârstă fragedă (aceasta nu va fi ușor de făcut în campusurile universitare), potrivit The Daily Beast.