Exclusiv. Cele mai frecvente mituri despre diete, demontate de Mihaela Bilic. Cum să slăbești mâncând fără să te frustrezi! Iată dieta împotriva lăcomiei. VIDEO
- Andreea Vlad
- 14 decembrie 2021, 17:41
Cel mai bun nutriţionist din România a venit în arena EVZ Play şi a răspuns la cele mai diverse întrebări despre diete, nutriţie, cure de slăbire, dar şi despre miturile asociate cu mâncarea. Medicul Mihaela Bilic recomandă o strategie alimentară care să pornească de la un instrument pe care îl are fiecare dintre noi: bunul simț.
Deceniul 7 al anului trecut a fost un prag care a rescris paradigma alimentației: a coincis cu mâncarea semipreparată și ronțăielile.
Bilic: Ne lipsește disciplina alimentației
Invitata jurnaliștilor Robert Turcescu și Mirel Curea în podcastul EVZ Play de marți, medicul nutriționist Mihaela Bilic a conturat principala cauză care ne duce la kilograme în plus: emoțiile negative. „Până în anii 70 nu exista noțiunea de gustare. Am fost expuși abuziv mâncării. Bunul simț e mai important decât orice guru sau expert al dietelor. Ne lipsește disciplina alimentației (...). Pentru mulți mâncarea este antidotul emoțiilor negative. Să mâncăm mai rar și mai puțin", recomandă nutriționista.
Românii au un buget caloric nelimitat
„Ca un om smerit, hai să mânânc cu bun simț", recomandă nutriționista, care recent și-a lansat o nouă carte dedicată alimentației inteligente. Aceasta critică faptul că românii alocă un buget destul de consistent, față de alte popoare, mâncării, însă deseori alimentele nu sunt de cea mai bună calitate. Mihaela Bilic a explicat că se poate slăbi chiar mâncând dacă guști din multe feluri de mâncare, dar cu moderație. „Hai să facem un exercițiu de disciplină și la un moment dat o să ne fie mai ușor. Foamea corpului își cere drepturile, dar există feluri de mâncare împotrivă lăcomiei, scoicile de exemplu sau creveții".
Vrei să slăbești? Lasă mintea deoparte
Expertul a mai avertizat că cei care se hotărăsc să slăbească sau vor pur și simplu să adopte un stil de viață mai sănătos trebuie să lase deoparte abordările și ocupațiile prea intelectuale și să nu gândească prea mult o dietă. „Cu cât mintea e mai prezentă, vom avea probleme. Nevoia de mâncare compensează o suferință fizică", a conchis Mihaela Bilic.
Mitul că mișcarea fizică e suficientă e fals
Specialista a mai demontat unul dintre miturile des întâlnite în realitate: acela că mișcarea fizică poate înlocui ținerea unui regim alimentar echilibrat. „Mișcarea arde doar 300 de calorii, adică echivalentul unui sandviș. Rezultatele se văd dacă vom combina dieta cu mișcarea", a conchis nutriționista.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: