Descoperire în premieră mondială! Bebeluş nenăscut, confirmat cu noul coronavirus

Descoperire în premieră mondială! Bebeluş nenăscut, confirmat cu noul coronavirusSursa foto: Arhiva EVZ

Descoperire în premieră mondială! Bebeluş nenăscut, confirmat cu noul coronavirus. Femeia a fost internată la spital cu dureri abdominale care au apărut brusc.

Descoperire în premieră mondială! O femeie însărcinată a fost dusă de urgență la spital. Aceasta avea dureri abdominale severe. Medicii au observat că bebeluşul nenăscut avea o frecvență cardiacă anormal de scăzută. Bebelușul nu primea suficient oxigen. Descoperirea a fost făcută la Spitalul Universitar Skåne, din Malmo, Suedia.

Descoperire în premieră mondială! Bebeluş nenăscut, confirmat cu noul coronavirus

Medicii au efectuat o operație de cezariană în regim de urgență. Testele de sânge efectuate la bebeluș au confirmat că are un nivel scăzut de oxigen. Iar tampoanele au arătat că atât mama, cât și bebelușul sufereau de COVID-19.

Genomul virusului a fost secvențiat pentru a confirma posibilitatea ca sugarul să fi fost infectat cu COVID în timp ce era încă în uter.

Eu și colegii mei am constatat că genomul viral de la mamă și de la copil era identic. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, o nouă secvențiere genetică a arătat că populația de virus a bebelușului s-a schimbat. Conținea o versiune mutată a virusului împreună cu tulpina de virus originală de la mamă.

Este primul caz de modificare genetică a coronavirusului mamă-făt înainte de naștere

Deși este obișnuit ca virusurile să sufere mutaţii, în acest caz s-a întâmplat la doar cinci zile după nașterea copilului. Modificările genetice ar fi putut fi stimulate de faptul că bebelușul a intrat în contact cu mediul extern. În afara pântecului mamei. Cu toate acestea, a fost surprinzător cât de repede a apărut această singură mutație.

Mama și-a revenit rapid de la infecția COVID și a fost externată la patru zile după naștere. Dar bebelușul a avut nevoie de îngrijire neonatală, deoarece s-a născut prematur (săptămâna 34 a sarcinii).

Bebelușul a dezvoltat anticorpi împotriva virusului și nu a prezentat simptome severe după naștere. Prin urmare, sistemul imunitar al bebelușului a neutralizat virusul, deoarece nu am găsit anticorpi în laptele matern al mamei.

Sunt cazuri rare, dar necesită monitorizare

Studiul nostru, care tocmai a fost publicat în Jurnalul Britanic de Obstetrică și Ginecologie, se numără printre puţinele lucrări științifice care au investigat transmiterea coronavirusului prin placentă.

Studiile anterioare au raportat insuficiență placentară rapidă și ritm cardiac fetal anormal, similar cu ceea ce am găsit. Dar cu mii de femei însărcinate infectate în întreaga lume, transmiterea de la mamă la copil în uter pare a fi o complicație rară a COVID în timpul sarcinii, spun experţii.

Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează barierei placentare care protejează copilul din uter de majoritatea infecțiilor. De asemenea, receptorul vital necesar pentru intrarea coronavirusului în celule, numit receptor ACE-2, există doar la niveluri scăzute în placentă .

În cazuri rare, coronavirusul poate deteriora placenta - ducând la o lipsă de oxigen la copilul nenăscut - chiar dacă mama are un caz ușor de COVID la sfârșitul sarcinii.

Descoperirile noastre sugerează că poate ar trebui să regândim modul în care monitorizăm femeile însărcinate care au COVID și ar trebui să fie considerate un grup de risc mai important decât o facem astăzi, spune Mehreen Zaigham, cercetător postdoctoral, obstetrică și ginecologie, Spitalul Universitar Skåne, Universitatea Lund, potrivit sciencealert.

Ne puteți urmări și pe Google News