Revoluție în știință. Vor avea oamenii liber la diamante? Experimentul „fabricii de diamante”, o premieră mondială
- Andreea Vlad
- 20 noiembrie 2020, 19:39
Expresia „diamantele sunt pentru totdeauna” nu pare să mai fie valabilă și nici faptul că sunt bijuterii exclusiviste. Oamenii de știință ne asigură că progresul este inevitabil.
Cercetătorii australieni au reușit să creeze diamante la temperatura camerei, în doar câteva minute. De obicei, aceste pietre prețioase cu o valoare enormă sunt create în condiții de presiune extremă și temperaturi ridicate. De asemenea, este nevoie de mult timp. Dar iată că cercetătorii din Australia au reușit să reducă durata procesului la doar câteva minute. În plus, totul are loc la temperatura camerei, scrie CNN.
Un elefant se legăna… pe un diamant
O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea Națională Australiană (ANU) și Universitatea RMIT din Melbourne, a anunțat miercuri că a creat două tipuri de diamante la temperatura camerei prin utilizarea unei presiuni imense: echivalentul a 640 de elefanți africani care stau împreună pe vârful unui pantof de balet!
Echipa a creat două tipuri de diamante, distincte din punct de vedere structural. Unul este similar celor folosite în mod normal în bijuterii. Al doilea este un alt tip numit Lonsdaleite, care se găsește în mod natural la locul impactului unui meteorit. Acesta este mai dur decât majoritatea diamantelor.
Diamantele sintetice nu reprezintă în sine ceva nou, fiind deja create în laboratoare încă din anii 1940, în încercarea de a găsi pietre prețioase mai ieftine, mai etice și mai prietenoase cu mediul. Cercetătorii au fost însă încântați să creeze astfel de diamante la temperatura camerei, în special diamantul Lonsdaleite, care e mai dur. Acesta are potențialul de a fi folosit pentru tăierea materialelor ”ultra-solide” din siturile miniere, au argumentat specialiștii.
„Crearea mai multor diamante rare, dar foarte utile este scopul pe termen lung al acestui proiect. Realizarea a două tipuri de diamante diferite la temperatura camerei a fost extraordinară, e o premieră a laboratorului nostru”, a declarat Xingshuo Huang, un savant ANU care lucrează la proiect.