Previziuni despre valul 3 în România. Medicii Adrian Marinescu şi Virgil Musta, în prim-plan

Previziuni despre valul 3 în România. Medicii Adrian Marinescu şi Virgil Musta, în prim-plan

Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș, Adrian Marinescu, a comentat duminică seara, la Digi24, alături de directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, Virgil Musta, cum poate evolua pandemia de coronavirus în România, dar şi despre momentul în care valul 3 se poate instala în ţară.

Previziuni despre valul 3 în România. Medicii Adrian Marinescu şi Virgil Musta, în prim-plan. Moderatorul Marius Pancu le-a adresat celor doi mai multe întrebări despre cele mai discutate teme în pandemie, iar cei doi medici au avut opinii asemănătoare.

Adrian Marinescu

„Adrian Marinescu: Este de aşteptat ca valul 3 să vină şi în România.

Virgil Musta: Sunt semnele unui val 3 cel puţin în zona de vest. Aici, în ultimele săptămâni ne confruntăm cu un număr mare de cazuri de Covid-19. La ora actuală e nevoie de spitalele suport. Nu mai putem să internăm decât cazurile foarte grave. Cazurile medii merg la spitalele suport, iar cele uşoare sunt tratate acasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spitalele suport nu au sursă de oxigen cu presiune cum avem noi în spital. Trebuie făcut un management foarte bun al pacienţilor cu Covid.

(n.r. – despre creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu Covid-19) Cred că este o relaxare cu privire la faptul că lumea a început să se vaccineze. Foarte mulţi consideră că dacă şi-au făcut vaccinul sunt imunizaţi. A venit şi căldura, oamenii ies şi nu se respectă cele 3 reguli (n.r. – masca de protecţie, distanţarea şi evitarea aglomeraţiei).

Trebuie să fie vaccinată peste 50% din populaţie pentru a se vedea cât de cât un efect.

Previziuni despre valul 3 în România

Adrian Marinescu: (n.r. – dacă s-ar impune măsuri mai dure?) Ar fi necesare măsurile mai dure? Oboseala în plan psihologic e la cote maxime pentru toată lumea. Dar cred că ar trebui să vedem lucrurile mai calm.

Poate ar trebuie să respectăm mai mult măsurile de prevenţie. Cât timp campania de vaccinare merge spre procentul de 60%, să respectăm măsurile şi să ne gândim că e pandemie, şi că lucrurile nu sunt cum ni le-am dorit.

Toţi avem avantajul că aceste măsuri le-am învăţat de dimineaţa şi până seara. Ele au devenit o rutină. Faptul că e tulpina din Marea Britanie, care chiar dacă nu e predominantă în Romania… Lucrurile ar trebui să fie foarte clare. În martie probabil o să se vadă o creştere destul de clară.

E adevărat că vaccinarea înseamnă un procent destul de mic. Totuşi, mare parte din populaţie respectă regulile. Poate aceste lucruri vor face diferenţa. Şi experienţa medicală e alta. Poate vom şti să facem alte circuite. Dacă vom şti să facem acest lucru, vom trece mai uşor de valul al doilea.

Autorităţile şi cetăţenii trebuie să fie pregătiţi. Sunt nişte paşi care trebuie să ne arate că după un an ştim ce trebuie să facem.

Virgil Musta

Virgil Musta: (informaţii prezentate de Marius Pancu: incidenţa la grupa de 5-9 ani s-a dublat; INSP spunea că această creştere a fost mai accelerată decât cursul pandemiei şi s-ar putea să aiba un impact asupra celorlalte categorii de vârstă)

Vaccinarea profesorilor este cheia

(n.r. – referite la redeschiderea şcolilor) Cred că sistemul e relativ bine gândit. Îmbucurător e că a început vaccinarea profesorilor. Cred că aici e cheia. Era bine dacă vaccinarea lor începea înaintea de începerea şcolilor. Sper ca un număr cât mai mare de profesori să se vaccineze, astfel încât acest focar aşa-zis epidemic să nu mai constituie o problemă.

(n.r. – despre masca de protecţie folosită la orele de sport) Nu poţi face sport, mişcare, cu masca pe faţă. Trebuie organizate orele de sport astfel încât să se facă afară, fără mască. Purtarea măştii e importantă în spatii închise, unde este mai aglomerat.

Cred că fiecare şcoală trebuie să si organizeze activitatea astfel încât să diminueze riscurile de contaminare.

Adrian Marinescu: Vremea bună se apropie, astfel încât aceste ore de sport se vor putea desfăşura în aer liber. Astfel, dacă va exista distanţare, ele se vor putea desfăşura fără probleme.

(n.r. – despre dăruirea mărţişoarelor în şcoli şi licee) Elevii şi părinţii ar putea s-o facă. Trebuie să avem grijă la faptul că de obicei, lucrurile nu mai sunt la fel de bine organizate. Ei încearcă să dea mărţişoare şi la clasa de alături. E un risc care poate să apară de la păstrarea distanţării, nu de la obiectul în sine.

Virgil Musta crede că românii vor avea linişte de Paşti

Virgil Musta: Sper să nu avem aceste efecte urâte. Sper ca autorităţile, personalul medical şi populaţia să evite acest moment dificil. În iarnă, în noiembrie, am reuşit pe ultima sută de metri să evităm situaţia gravă a cazurilor din spitale. Cred că şi de data asta vom reuşi să evităm, dar trebuie să ştim s-o comunicăm.

(n.r. – despre posibilitatea ca de Paşti să avem o nouă carantină, la fel ca în 2020) Cred că avem nevoie de sărbători normale, de sărbători tradiţionale. Ele reprezintă un moment crucial în modul nostru de a gândi. Vom vedea la momentul respectiv dacă ni le vom putea permite şi medical. Sper să nu se ajungă la aşa ceva, pentru că toată lumea are nevoie de o viaţă normală.

Restricţiile încă sunt modeste la Timişoara şi foarte probabil că ele trebuie bine evaluate dacă numărul de cazuri va creşte. În ultimele două săptămâni au început să apară mai multe cazuri dificile, iar efectele măsurilor ar trebui să se vadă cam într-o săptămână.

Cât de mult va dura valul 3 de Covid-19?

Lumea uită că masca trebuie purtată corect, deasupra nasului, pentru a evita contaminarea sau a nu da altuia virusul.

Adrian Marinescu: Celelalte tulpini pot veni cu nişte surprize legate de interferenţele cu vaccinarea. S-ar putea ca acele tulpini să însemne schimbări importante. Probabil că odată ce aceste cazuri ajung în Europa, ele vor ajunge şi în România, cum s-a întâmplat şi cu tulpina britanică. Cu cât virusul rămâne mai mult în circulaţie, cu atât probabilitatea de a apărea mutaţii este mai mare. Este evident.

Vaccinarea minorilor? Există studii clinice pentru intervalul de vârstă 12-16 ani. Noile variante virale vin din păcate cu mai multe forme simptomatice pentru cei mici şi cu probabilitate ca ai să aibă forme mai complicate decât înainte.

Virgil Musta: Odată cu introducerea vaccinării la copii în UE, vom intra şi noi în acea campanie. E un lucru foarte bun. Studiile au început, dar nu ştiu cât de repede vom avea nişte concluzii care să permită asta.

Adrian Marinescu: Dacă vom avea creşteri care vor merge în aceeaşi direcţie, e clar că vom avea scenariul roşu. Trebuie să luăm în calcul că este o realitate şi nu putem să evităm valul 3. Este greu de spus dacă va dura o lună sau două. Măsurile trebuie luate treptat.

Dacă ne uităm ce s-a întâmplat la valul doi şi ne uităm la ţările care au luat măsurile mai rapid şi mai dure, nu au fost mari diferenţe la cazurile de infectări. Vorbim şi de partea economică, dar şi de partea psihologică”, au spus cei doi medic la Digi24.

marinescu.adrian.3