Cum „strică” radiaţiile excesive pielea şi ochii

Cum „strică” radiaţiile excesive pielea şi ochii

Pielea iradiată este puternic afectată, lucru care poate duce în timp la cancer cutanat. La nivelul ochilor, cea mai afectată poate fi corneea.

Indicele de radiaţie ultraviolet, anunţat ca fiind foarte ridicat de meteorologi zilele trecute, are efecte asupra pielii şi ochilor. La nivelul tegumentului, riscul major este apariţia cancerului, iar la ochi afectarea corneei, atenţionează medicii.

De la arsuri solare la melanom

„Efectul imediat al acestor radiaţii sunt arsurile solare, dar şi activarea unor boli fotoinduse cum ar fi urticarea solară, erupţia polimorfă la lumină, lupusul”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.

Pielea iradiată are o suferinţă intensă care se va manifesta în momentul în care imunitatea organismului va fi mai slabă. „În astfel de ocazii, încasăm multe radiaţii, iar cota noastră scade, ceea ce face ca riscul de cancer de piele să fie mai mare”, mai explică medicul dermatolog.

Un studiu recent a arătat că o arsură solară produsă în prima parte a copilăriei (până la 7 ani) creşte riscul de melanom (cancer de piele) cu 75%.

Pentru a vă proteja de efectul radiaţiilor evitaţi să vă expuneţi în orele critice, când soarele străluceşte cel mai puternic (între 11.00 şi 16.00), nu consumaţi băuturi alcoolice pentru că produc deshidratare şi fac pielea mai sensibilă, folosiţi ochelari cu factor de protecţie UV şi haine lejere.

Există chiar haine care protejează de radiaţiile ultraviolete (se găsesc şi la noi în raioanele de pescărie din marile supermarketuri). În ceea ce priveşte efectul radiaţiilor asupra ochilor, specialiştii spun că leziunile nu sunt aşa de grave. „Radiaţiile se absorb la nivelul corneei, nu lezează ţesuturi mai profunde (retină sau cristalin). Pot apărea, eventual, arsuri la nivelul corneei”, explică medicul oftalmolog Iulian Burcin, de la Clinica Oftalux, din Bucureşti.

Medicul spune că mai gravă e arsura care apare la nivelul ochiului după ce stăm pe malul mării şi radiaţia se reflectă din apă, dar şi dacă apar arsuri la nivelul pleoapelor.

Fără ajutor medical la corturi

Pe de altă parte, oficialii Ministerului Sănătăţii au anunţat că nu mai recomandă acordarea primului ajutor în corturi. „Anul trecut au fost cazuri în care unor oameni şi chiar medicilor din corturi li s-a făcut rău pentru că aceste locuri sunt adevărate saune”, spune Oana Grigore, de la Biroul de Presă al MS. În toată ţara, direcţiile de sănătate publică au negociat organizarea de centre de prim ajutor în spaţii care au şi aer condiţionat, cum ar fi supermarketuri, farmacii, şcoli, dispensare.

În Bucureşti, spre exemplu, se poate cere ajutor în 356 de farmacii, adresele acestora fiind afişate pe www.casmb.ro. „S-a încheiat un protocol cu farmaciile, iar în limita competenţei, farmaciştii pot oferi primul ajutor sau pot solicita ajutorul serviciilor de urgenţă. În plus, celor care cer sprijin li se oferă apă şi posibilitatea de a sta pe un scaun în spaţiul cu aer condiţionat”, mai explică oficialii.

„Când nivelul radiaţiilor ultraviolete este mare, efectul imediat sunt arsurile. În plus, încasăm şi mai multe radiaţii ceea ce face ca riscul de cancer de piele să crească.”, MIHAELA LEVENTER, medic dermatolog

Ne puteți urmări și pe Google News