Cum putem "dezamorsa" bombele alimentare

Cum putem "dezamorsa" bombele alimentare

Uitaţi de ceaiuri la sticlă, cu mulţi conservanţi, cartofi prăjiţi ori şaorme şi bazaţi-vă pe cereale integrale, lactate cu cel mult 2% grăsime, ouă de prepeliţă şi pastă de măsline verzi.

"Cât de nesănătoase sunt băuturile de tip ice-tea, ceaiul granulat sau ciocolata caldă din comerţ? Ce ar trebui să căutăm pe eticheta pentru ca astfel de produse să fie mai puţin dăunătoare?", este una dintre numeroasele întrebări primite de nutriţionistul Bogdan Guinea, de la Clinica MC2 din Bucureşti, la chatul evz.ro dedicat "Bombelor alimentare de pe masa românilor".

"Vă recomand să consumaţi băturile tip apă-plată, apă minerală, nu carbogazoasă, şi în special fresh-urile de fructe. Sunt incomparabil mai sănătoase. Produsele despre care îmi vorbiţi conţin invariabil conservanţi", a fost răspunsul oferit de specialist.

De ce nu sunt bune şaorma şi cartofii prăjiţi

Românii stau foarte prost la capitolul alimentaţie sănătoasă, mărturie fiind statisticile care arată că jumătate din populaţia ţării suferă de un grad de obezitate.

"Din experienţă şi din statistici, românii nu au avut parte de o educaţie corespunzatoare în acest sens. Nu mâncăm sănătos ca şi populaţie luată per ansamblu, însă am observat că tot mai mulţi încearcă să remedieze acest aspect", a mai spus consultantul în nutriţie Bogdan Guinea.

La întrebarea unui cititor dacă şaorma este într-adevăr dăunătoare sau doar cartofii prăjiţi, medicul a ţinut să avertizeze că şaorma şi cartofii prăjiti "sunt reţeta ideală pentru a ajunge în cele din urmă pe mâinile cardiologului, cel puţin".

Medicul a explicat în detaliu cum ne distrug sănătatea astfel de alimente. "Combinaţia de alimente din şaorma este dăunătoare deoarece creşte evident şi repede valoarea colesterolului rău în organism, la fel şi cartofii prăjiţi care, pe lângă alimentul în sine, sunt ca un burete pentru ulei. Toate acestea nu numai că ne îngraşă, însă, ne depun aceeaşi grăsime şi la nivelul arterelor, de fapt aici este pericolul. La un moment dat, o bucată din acea grăsime de pe artere se poate desprinde şi poate ajunge în inimă unde provoacă infarct (posibil letal) şi în creier, unde provoacă accident vascular-cerebral (paralizie)".

Miere de albine pe stomacul gol?

Medicul s-a declarat un fan al mierii de albine, explicând unui cititor în ce condiţii este bună.

"Personal recomand mirea în defavoarea oricărui alt îndulcitor. O linguriţă de miere de albine pe stomacul gol nu e nocivă, ajută, însă, mare grijă: micul dejun nu poate fi compus doar din miere de albine sau cătină".

EXEMPLE

Cum arată un mic dejun sănătos

Pentru cei exasperaţi de avertizările că numeroase alimente sunt nesănătoase, specialistul în nutriţie Bogdan Guiunea a oferit câteva exemple de mic dejun sănătos.

  • un bol de cereale integrale cu lapte sau iaurt cu maximum 2% grăsimi;
  • omletă din 7-9 ouă de prepeliţă cu verdeaţă, însă nu mai mult de două ori pe săptămână (oul de prepeliţă conţine mult mai puţin colesterol decât oul de găină). Pentru copii, omleta ar trebui să conţină şase ouă;
  • 2 felii de pâine integrală cu zacuscă făcută în casă fără ulei mult; 
  • 2 felii de pâine cu brânză telemea de vacă, degresată;
  • 1-2 felii de pâine integrală cu pastă de măsline verzi.

Medicul mai recomandă respectarea unui program de masă: micul dejun ar trebui luat între 7,00 şi 9,00 dimineaţa, prânzul între 13,00 şi 14,00, iar cina până în ora 20.00. La ora 11,00 se ia prima gustare şi la ora 17,00, cea de-a doua.

Gustările sunt formate din fructe, legume sau lactatate, care conţin maximum 2% grasimi. Citiţi şi:

  • TOPUL BOMBELOR ALIMENTARE. Cele mai periculoase 10 produse contrafăcute care ajung pe mesele noastre
  • În ce alimente se găsesc cele mai periculoase E-uri?
  • Bombe alimentare, episodul al II-lea: ciocolata
  • Cele mai nocive mărci de ciocolată din România
  • Mezelurile, în topul bombelor alimentare
  • Bombele alimentare de pe masa românilor: Azi, cafeaua