Bomba politică a toamnei: Guvern minoritar! Ce face PSD sub Dăncilă

Bomba politică a toamnei: Guvern minoritar! Ce face PSD sub Dăncilă

Săptămână de-a dreptul incendiară pentru PSD și prezidențiabila Viorica Dăncilă, care intenționează să-și lanseze candidatura la Cotroceni, în cadrul unui Congres, cu tam-tam și declarații războinice, deși „aliatul” Călin Popescu-Tăriceanu o tot strânge cu ușa, amenințând că ALDE ar putea ieși de la guvernare într-un viitor apropiat

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, Viorica Dăncilă și baronii care o susțin (printre care Marian Oprișan și  Niculae Bădălău) pregătesc, zilele acestea, o serie de modificări aduse programului de guvernare, în condițiile în care Tăriceanu a tot solicitat o recalibrare a acestuia, care să ia în calcul și o serie de proiecte ale ALDE.

Speranțe social-democrate

Aceleași surse susțin că, în urma tratativelor cu Tăriceanu, Dăncilă și apropiații ei sunt ferm convinși că șeful ALDE nu va forța o ieșire de la guvernare, deși nu există garanții în acest sens.

De notat că inițialul măr al discordiei – faptul că PSD merge pe mâna unui prezidențiabil de producție proprie și refuză să susțină candidatura lui Tăriceanu pentru Cotroceni – nu poate fi ”soluționat” în mod favorabil pentru ALDE, deoarece Viorica Dăncilă nu este dispusă să facă pasul înapoi, iar partidul dorește un candidat din interior.

Ce spun sondajele interne

La rându-i, Tăriceanu este „condamnat” să intre în cursa pentru Cotroceni, fiindcă este nevoit să facă totul pentru a-și crește formațiunea, cu atât mai mult după eșecul de la alegerile europarlamentare. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, măsurătorile sociologice comandate în interiorul ALDE arată că gruparea trebuie să facă notă discordantă de PSD pentru a putea crește în sondaje, iar asta nu creionează deloc un viitor roz pentru actuala coaliție de guvernământ, având în vedere că ne aflăm în plin an electoral cu mize covârșitoare.

Scenariul unui guvern minoritar

Conștienți de strategia lui Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă și baronii iau în calcul și alcătuirea unui guvern minoritar a cărui componență să fie stabilită prin remanieri – pesediștii intenționează să propulseze și doi tehnocrați, la Educație și Interne (la acest portofoliu, multe voci din partid solicită un PSD-ist pur sânge), numai că cele câteva personaje care au primit oferta au refuzat-o finalmente politicos, întrucât un ministru tehnocrat al unui portofoliu important are viață grea în perioade electorale.

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, un astfel de guvern minoritar ar putea fi susținut de Kelemen Hunor și UDMR, dar și de jumătate dintre parlamentarii grupului minorităților naționale, fiind cunoscut că mulți dintre aceștia votează, de regulă, alături de guvern, indiferent de culoarea acestuia.

Vrea 4 ministere esențiale!

O altă condiție a lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru rămânerea ALDE la guvernare este sporirea numărului de ministere acordate formațiunii pe care o conduce. În cadrul negocierilor de culise purtate în compania Vioricăi Dăncilă, Tăriceanu a solicitat nu mai puțin de patru portofolii esențiale în orice aritmetică guvernamentală: Dezvoltare, Transporturi, Sănătate și Educație.

Nici această condiție nu este văzută cu ochi buni de liderii PSD, mai cu seamă că Dăncilă a negociat tete-a-tete cu șeful Senatului, fără a avea vreun mandat primit din partea forurilor statutare. În această ordine de idei, zilele acestea sunt programate noi runde de negocieri cu Tăriceanu și liderii ALDE, în încercarea de a ajunge la un numitor comun.

Spulberarea majorității parlamentare

Aceasta în condițiile în care menținerea majorității parlamentare rămâne un deziderat al PSD, mai ales în urma valului de demisii și a apariției Pro România, grupare care vizează, în mod evident, ruperea electoratului tradițional al social-democraților.

O ieșire a ALDE de la guvernare ar arunca în aer, indiferent de aparențele pe care le încurajează social-democrații, actuala majoritate parlamentară. Cârpirea acesteia cu ajutorul UDMR nu este 100% sigură și, pe de altă parte, este de notorietate că politicienii maghiari își negociază la sânge, de fiecare dată, orice formă de sprijin.

De asemenea, o înhăitare oficialăa Vioricăi Dăncilă și a PSD cu UDMR ar accentua problemele de imagine ale social-democraților, având în vedere logica electorală a acestui an.

Ecaterina Andronescu așteaptă ruperea

La finalul săptămânii trecute, fostul ministru al Educației – am numit-o pe Ecaterina Andronescu – a apreciat că actualele tensiuni dintre PSD și ALDE par a prefața o rupere a coaliției de guvernământ, pe fundalul bătăliei pentru funcția supremă în stat.

„Nu poate să fie și candidatul partidului de opoziție și la putere, în același timp. Ca urmare, pare că spre această cale ne îndreptăm, spre o rupere a coaliției.”, a spus Ecaterina Andronescu, la Antena 3. În acest moment, PSD are 207 parlamentari, însă nu sunt excluse plecări spre partidul lui Victor Ponta (așa cum s-a tot întâmplat în ultimele luni) odată cu ieșirea ALDE de la guvernare.

În Parlament, majoritatea necesară pentru a trece noua structură a guvernului este de 233 de voturi. „Ar trebui ca în perioada următoare să ne întâlnim cu ALDE în ședință de coaliție pentru a dezbate toate problemele”, a declarat Viorica Dăncilă la Iași. Ea a recunoscut totuși că se pregătește și pentru eventuala despărțire de ALDE, fiind în discuții cu UDMR pentru susținerea unui guvern minoritar al PSD.

Dăncilă a spus totodată că va trimite propunerile pentru noii miniștri ai Cabinetului său președintelui Klaus Iohannis luni sau marți, după o discuție din Comitetul Executiv Național al partidului. Anterior însă, Călin Popescu Tăriceanu declara, pentru Mediafax, că nu este de acord cu varianta remanierii, spunând că în prezent Guvernul funcționează din inerție și este nevoie de un gest puternic, de forță al șefului Executivului.