Moara despre care se știe că dă timpul înapoi și întinerește oamenii, patrimoniu UNESCO, reparată de voluntari
- Georgeta Petrovici
- 10 iulie 2018, 16:34
Una din cele mai spectaculoase mori de apă din România, unică în lume, e reabilitată, zilele acestea de ”Ambulanța pentru monumente Banat”. Este vorba de „Moara Îndărătnica de la perete” de la Rudăria, comuna Eftimie Murgu (Caraș Severin), moară despre care se spune că întinerește oamenii.
Sunt 22 de mori de apă la Rudăria, toate vechi de sute de ani. Între pietrele lor, mișcate de apă, își macină făina un sat întreg care trăiește într-un muzeu viu, patronat de UNESCO. În ultimii ani, ploile torențiale au adus aluviuni care au distrus grav multe din mori.
„Moara Îndărătnică de la perete” este, probabil, cea mai veche moară de la Rudăria, și se găsește într-o stare avansată de degradare. Abandonată după viitur adin 2014 care a spulberat alte mori mai tinere, „Îndărătnica” a rămas totuși în picioare, și așteaptă reparațiile pentru a putea măcina grâul din nou.
Alături de tinerii de la Ambulanța pentru Monumente Banat va lucra şi un meşter şiţar din sat, care îi va iniţia în tainele acestui meşteşug arhaic pe doritori. De asemeneam sunt așteptați, până pe 12 iulie, și alți voluntari. „Proiectul nostru se bazează pe voluntariat şi implicarea comunităţilor locale. Ambulanţa pentru Monumente Banat îşi propune să facă proiecte de punere în siguranţă şi intervenţie de urgentă, având, mai degrabă, scopul de a resuscita, prelungind şi salvând viaţa unui monument, pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este mobilizarea comunităților în prezervarea și valorificarea patrimoniului imobil ca marcă a identității lor culturale”, transmit cei de la asociație. Primăria suportă masa şi cazarea în sat, pentur toți cei care vin să lucreze la salvarea morii.
Moară de legendă
Localnicii spun că, dacă mergi la Moara Îndărătnica dintre râuri, poți da timpul înapoi, ajutat de roata morii. Legenda spune că totul a pornit de la doi tineri care s-au îndrăgostit: fata venise cu grâu la măcinat, băiatul a trecut, în căruţa cu lemne, și s-au îndrăgistit instantaneu. Din păcate părinții lor nu i-au lăsat să se căsătorească, fata fiind săracă. S-au iubit și au suferit toată viața, unul după altul. Bătrâni fiind s-au reîntâlnit, tot la moară. Femeia adusese grâu la măcinat, bărbatul trecea pe acolo, ca din întâmplare. Cei dois-au oprit să vorbească și au plâns după tinerețea pierdută și iubirea neîmplinită. În noaptea aceea, cu lună plină, spune legenda, pe râu a coborât Zâna cea bună, care, văzându-i așa triști a decis să le îndeplinească o dorință. Bătrânii au spus că, dacă ar putea, ar da timpul înapoi, să fie din nou tineri, dar de data asta împreună. Se zice că Zâna a coborât pe firul apei, iar luna s-a ascuns după un versant, chiar în dreptul morii. Brusc, roata morii a început să macine în sens invers acelor de ceasornic. Dimineața, cei doi bătrâni erau din nou tineri, ca în ziua în care s-au văzut prima dată. Sătenii spun că, și acum, la Moara Îndărătnica dintre râuri poţi întineri, dacă te duci acolo cu iubita, dacă între voi e dragoste curată, dacă în noaptea aceea e lună plină şi numai dacă ai norocul ca pe firul apei să coboare Zâna cea bună.