2020, un an de coșmar și pentru sportul mondial. Pierderi incalculabile pentru fotbal și sportivi bulverați

2020, un an de coșmar și pentru sportul mondial. Pierderi incalculabile pentru fotbal și sportivi bulverați

Un an demn de uitat a fost 2020 și pentru sportul mondial, care nu avea cum să nu fie afectat din plin de pandemia de coronavirus.

În primăvară, toate activitățile „au înghețat” și au fost reluate, timid, la începutul verii. Fără spectatori în tribune, apoi cu mici pâlcuri de fani, prezenți la partidele de fotbal din Germania, Franța, Turcia sau Rusia.

Efectele pandemiei de coronavirus s-au răsfrânt asupra celor două mari evenimente sportive programate în acest an: Jocurile Olimpice de Vară găzduite de Tokyo și Campionatul European de Fotbal, organizat în 12 orașe, printre care și București. A fost limpede că două competiții de asemenea dimensiuni nu se puteau desfășura nici măcar „cu porțile închise”, așa că ele au fost programate pentru anul viitor. Fapt fără precedent pentru o competiție majoră din sport, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Însă, în acest moment nimeni nu poate oferi certitudinea că ele se vor desfășura în 2021. La nivel mondial pandemia se află în plin val 2 și de mai multă vreme se vorbește despre cel de-al 3-lea val.

Ne puteți urmări și pe Google News

Meciul care a băgat Italia în pandemie

În primăvară, Italia era în brațele disperării din cauza coronaviruslui. S-a vorbit la acea vreme despre un meci de fotbal care a amplificat numărul cazurilor de infectare: Atalanta - Valencia, din UEFA Champions League, confruntare jucată la Milano, pe „San Siro”, cu 55.000 de oameni în tribune. Cea mai importantă competiție intercluburi din fotbal a fost suspendată și s-a reluat în vară,. A fost nevoie de un compromis și s-a apelat la formula Final Four, turneul fiind găzduit de Lisabona.

Aceeași soartă a avut-o și Liga Europa, iar fazele finale s-au disputat în Germania. Cel mai afectat sport a fost și cel mai bogat: fotbalul. Este greu de calculat câți bani au pierdut echipele din cele mai mari campionate europene: Spania, Anglia, Italia și Germania, dar estimările se învârt în jurul sumei de 5 miliarde de euro.