2.000 de siderurgişti riscă şomajul

2.000 de siderurgişti riscă şomajul

GALAŢI. Conducerea combinatului ArcelorMittal Galaţi are în vedere specializarea exclusiv pe producţia de tablă groasă şi renunţarea la cocserie.

Pentru a reduce cheltuielile şi a depăşi criza actuală, conducerea ArcelorMittal Europa analizează, în primul semestru al acestui an, oportunitatea restructurării activităţii de producţie în combinatul de la Galaţi. Această strategie, confirmată de liderul de sindicat Gheorghe Tiber, ar duce la scoaterea a peste 2.000 de oameni în afara procesului de producţie, respectiv de la uzina cocso-chimică şi din secţia de benzi laminate utilizate în special în industria auto. „Există acest pericol pentru muncitori şi cred că şefii ArcelorMittal Europa şi cei de aici asta doresc, să restructureze combinatul pentru a realiza noi economii“, ne-a explicat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea“.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România, nu a avut aprobarea unităţii pentru a comenta această informaţie. ArcelorMittal Galaţ i este unul dintre puţinele combinate integrate din Europa, în sensul că nu fabrică doar produse finite, precum benzi laminate sau tablă groasă, ci şi produse auxiliare implicate în procesul de producţie, respectiv cocs. La Galaţi se realizează aproximativ 80% din producţia de oţel din România. ArcelorMittal Galaţi, cea mai importantă unitate siderurgică din ţară, influenţează direct sau prin subcontractări peste 50% din industria oraşului de la Dunăre.

Restructurare cu două ţinte

Prima ţintă a restructurării activităţii ar consta în renunţarea la uzina cocsochimică de pe platforma siderurgică, unitate care produce cocsul necesar desfăşurării proceselor la cald dintr-un combinat. Cocsul va fi cumpărat din străinătate şi nu va mai fi produs la Galaţ i. „Prin închiderea unităţii cocso-chimice, şefii de la ArcelorMittal consideră că pot face economii atât în ceea ce priveşte reducerea numărului de angajaţi, cât şi în ceea ce priveşte protecţia mediului. Managementul unităţii trebuie să realizeze în următorii ani investiţii de milioane de euro în mediu, iar odată închisă cocseria nu mai este nevoie de noi investiţii“, a mai explicat Gheorghe Tiber. Dorian Dumitrescu ne-a precizat însă că ArcelorMittal Galaţi va continua şi anul acesta să retehnologizeze instalaţ iile destinate protecţiei mediului.

Aproximativ 500 de siderurgişti apar ţin direct de uzina cocso-chimică, iar alţi 1.000 de oameni sunt implicaţi în întreţinerea unităţii. „Acum, odată cu criza economică, în combinat umblă foarte multe zvonuri, iar unul dintre acestea este şi faptul că s-ar putea închide uzina în 2009. Normal că îmi fac griji, mai am aproape 6 ani până la pensie şi, dacă aşrămâne fără loc de muncă, nu ştiu unde aşgăsi altă slujbă într-o perioadă de declin economic“, ne-a declarat Ionel Tajdea.

A doua ţintă priveşte restructurarea producţiei prin specializarea combinatului doar pe tablă groasă, necesară în construcţii civile şi industriale, şi renunţ area la realizarea de benzi laminate utilizate în special în industria auto. Alţi peste 500 de siderurgişti ar rămâne în acest fel în afara procesului de producţie.

GRAFIC

Autodisponibilizările, până în martie

ArcelorMittal Galaţi s-a dispensat până în prezent de aproape 950 de oameni prin metoda autodisponibilizărilor. Numărul celor care renunţă la locul de muncă în schimbul unor recompense financiare, ce se ridică până la 20.000 lei, ar putea ajunge, până la data-limită a înscrierilor - 31 martie, la 1.500 de oameni. Dintre autodisponibilizaţi, 500 trebuie să fie din rândul personalului TESA. Puţin peste 13.000 de siderurgişti mai sunt în acest moment pe platforma siderurgică, faţă de 14.400, la sfârşitul lui 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News