Instrumentul principal al campaniei, care se va desfăşura de-a lungul anului, este site-ul www.adoptaunurs.ro unde, în trei paşi simpli, se poate adopta simbolic un urs. Ursul brun este o specie în pericol în România, nu doar din cauza vânătorii, ci mai ales pentru că Munţii Carpaţi, cei mai bogaţi în biodiversitate din întreaga Uniune Europeană, nu mai sunt o casă bună şi primitoare pentru animalele sălbatice, aşa cum erau până acum câteva zeci de ani, potrivit organizaţiei.
„În România, ne aflăm în plin proces de asfaltare a munţilor, de construcţie de autostrăzi care nu ţin cont de prezenţa animalelor şi nu includ pasaje de trecere, aşa cum impune legea. Se construiesc pârtii şi staţiuni de ski în arii naturale protejate, drumuri în zone de protecţie integrală şi se extind oraşe, cu zone rezidenţiale care străpung pădurile”, susţin reprezentanţii WWF.
Deşi ţara noastră are cea mai mare populaţie de urşi din UE, specia este în pericol, iar autorităţile ar trebui să stabilească măsuri concrete de conservare pe termen scurt, spun specialiştii.
România are 6.000 de urşi bruni, adică 40% din totalul celor existenţi în Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale. Deşi este o specie cu probabilitate mică de dispariţie, ursul este în pericol din cauza distrugerii habitatului, prin defrişări ilegale, prin construcţii şi prin distrugerea ecosistemului.