Evenimentul Zilei > Social > 10 zile de festin cultural la Fest(in) pe Bulevard
10 zile de festin cultural la Fest(in) pe Bulevard

10 zile de festin cultural la Fest(in) pe Bulevard

În perioada 12-21 octombrie 2018 va avea loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru „Fest(in) pe Bulevard”. În acest an, tema principală este criza comunicării. Biletele s-au pus deja în vanzare, iar în funcție de categorie și locul de desfășurarea a spectacolului, prețurile încep de la 17 lei. Evenimentele vor avea loc la Teatrul Nottara, Teatrul Țăndărică, Institutul Balassi și Librăria Cărturești-Verona

F est(in) pe Bulevard va cuprinde peste 30 de producții, grupate în mai multe secțiuni, la care participă artiști din nouă țări: România, Franța, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Italia, Serbia, Kazahstan.

 

Secțiunile festivalului

● Criza comunicării este o secțiune competitivă, iar tema producțiilor este comunicarea. Spectacolul care deschide secțiunea este câștigătorul Premiului Masca de Aur, „the_Marusya”, și propune un dialog inedit între cuvânt și mișcare, un exercițiu de descoperire de sine prin intermediul dansului. Printre cele 18 spectacole din „Criza comunicării”, va fi prezent și Molière, prin opera „Tartuffe”, care este o producție a Teatrului Maria Filotti din Brăila, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Piesa este o satiră la adresa imposturii și falsității, o comedie despre cât de ușor ne putem crea falși idoli. „Tartuffe are puțin din realitatea politică, puțin din dualitatea religiozității, puțin din slăbiciunile umane, puțin din instinctul carnal, puțină intrigă, puțin egoism, puțină singurătate, puțină confuzie, puțină născocire… și toate sunt, de fapt, despre putere. Într-un fel sau altul, căutăm cu toții acest sentiment periculos, fie că pentru unii înseamnă lucruri materiale, iar pentru alții lucruri spirituale. „Tartuffuliți” suntem cu toții, că recunoaștem sau nu”, se arată în descrierea piesei.

● Bulevardul Comediei este secțiunea cu spectacole de mare succes. Juriul va fi alcătuit din cinci membri aleși din public și va trebuie să aleagă un câștigător dintre: „Elefantul din cameră”, o producție a Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova; „Despre olteni, cu dragoste”, o producție a Teatrului Nottara din București; „Comedia erorilor”, de William Shakespeare, o producție a Teatrului de Nord, Trupa Harag György, din Satu Mare și „Veselul humuleștean”, o producție a Teatrului de Revistă Ginta Latină din Chișinău, Republica Moldova.

● Premiere în Fest(in) este secțiunea unde se vor prezenta șapte noi producții ale Teatrului Nottara.

● Invitații speciali nu vor lipsi, care vor prezenta producții de bună calitate de la teatre partenere din Tulcea, Mureș, Arad, Suceava, Galați și Bulgaria.

Pe parcursul festivalului se vor desfășura colocvii, spectacole-lectură pe texte adecvate temei centrale, discuții cu publicul după reprezentații, evenimente stradale, lansări de carte sau de teatru, expoziții de fotografie de teatru și aniversări ale unor personalități teatrale.

 

Emoția din sala de teatru

Andreea Marin (foto) va fi gazda evenimentului de deschidere și a Galei de Premiere. „Merg la teatru de când eram copil, bunicii mei din Capitală mă aduceau cu drag să descopăr povești și oameni frumoși care să mă inspire și mă bucur și astăzi, ca un copil, de emoția din sala de teatru”, a transmis Andreea Marin.