Evenimentul Zilei > Actualitate > 10 trucuri de supravieţuire pentru proaspeţii părinţi
10 trucuri de supravieţuire pentru proaspeţii părinţi

10 trucuri de supravieţuire pentru proaspeţii părinţi

Nu vă încăpăţânaţi să vă ocupaţi singuri de copil, ţineţi evidenţa orelor de masă, însă nu cădeţi în ispita de a vă compara tot timpul micuţul cu altul de aceeaşi vârstă.

Un bebeluş într-o familie, mai ales când este primul, este motiv de mare bucurie, dar şi de stres major pentru ambii parteneri. Pentru a apuca să vă şi bucuraţi de primul an de viaţă al bebeluşului, ţineţi cont şi de următoarele sfaturi.
1.Faceţi planuri "de bătaie"
Chiar înainte ca bebeluşul să se nască, trebuie să stabiliţi împreună cu partenerul de viaţă câteva reguli referitoare la modul în care se vor desfăşura activităţile în familie, cum ar fi vizitarea părinţilor sau ieşirile cu prietenii. În plus, trebuie să faceţi o împărţire provizorie a sarcinilor legate de îngrijirea copilului, de la cine se va ocupa de plimbările zilnice la baie sau alimentaţie.
2.Fiţi fexibili
Învăţaţi să vă adaptaţi la programul pe care nevoile de hrană, somn şi de igienă ale copilului le impune. Spre exemplu, pentru mame, o idee bună ar fi să încerce să doarmă în acelaşi timp cu copilul, pentru a nu ajunge la epuizare rapid. Împărţiţi sarcinile astfel încât ambii parteneri să se poată odihni.
3.Ţineţi evidenţe
Notaţi sau ţineţi minte care sunt obiceiurile de hrană şi de somn ale copilului sau motivele pentru care plânge. Astfel veţi putea să vă creaţi propriul program în jurul lui şi să oferiţi sfaturi persoanelor în îngrijirea cărora îl lăsaţi.
4.Regândiţi priorităţile
Faceţi o listă cu lucrurile pe care trebuie neapărat să le faceţi, care ţin de siguranţa, sănătatea şi bunăstarea familiei. Apoi încercaţi să găsiţi pe cineva care să vă ajute la treburi casnice.
5. Căutaţi afecţiune
Atunci când sunteţi epuizaţi şi aveţi o scurtă perioadă de relaxare, căutaţi afecţiune în braţele celor dragi. Vă puteţi baza pe familie pentru a vă destresa în această perioadă. Este important să menţineţi o relaţie bună cu părinţii, cu întâlniri cel puţin o dată pe săptămână. Nu vorbiţi însă doar despre copil.
6. Evitaţi comparaţiile
Nu faceţi comparaţii între copilul dumneavoastră şi alţii. Nu e bine să îl comparaţi în ceea ce priveşte greutatea sau progresele pe care le face în dezvoltare. De cele mai multe ori, vă stresaţi inutil, pentru că fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui.
7. Fără super eroi
Dacă încercaţi să faceţi totul singuri (de la igienizarea celui mic până la cumpărături sau vizitele la pediatru), riscaţi să fiţi puşi în situaţia de a nu mai face nimic. În situaţia în care împărţirea sarcinilor între parteneri nu este suficientă şi ambii sunt pe zi ce trece mai obosiţi, nu ezitaţi să căutaţi ajutor din partea rudelor sau a profesioniştilor. Angajaţi o dădacă pentru câteva zile sau nopţi pe săptămână sau cereţi ajutor unei rude apropiate.
8. Nu ignoraţi problemele legate de somn
În cazul în care bebeluşul are probleme cu somnul în timpul nopţii după ce împlineşte două luni, discutaţi despre asta cu medicul pediatru. Până când copiii îşi formează ritmul noapte-zi pot trece între câteva săptămâni şi câteva luni, de la caz la caz.
9. Mişcarea ajută
Aerul proaspăt, soarele, drumeţiile sau ieşirile în parc au, pe de o parte, rolul de a vă energiza şi, pe de altă parte, pot consuma energia bebeluşului şi îl pot ajuta să doarmă mai bine. Yoga, înotul sunt câteva variante de mişcare ce pot fi de mare ajutor tinerilor părinţi.
10. Păstraţi viziunea de ansamblu
Ţineţi minte că primul an de viaţă este doar o fază în dezvoltaterea copilului, deci înarmaţi-vă cu răbdare şi ţineţi minte că bucuria de a avea un copil depăşeşte greutăţile întâlnite pe parcurs.