Editura Evenimentul si Capital

SENTINȚĂ LA ÎNALTA CURTE. Senatorul Mircea Banias, judecat în ”Dosarul Portul Constanța”, a fost achitat, alături de ceilalți 38 de inculpați

Autor: | | 7 Comentarii | 2168 Vizualizari

După patru ani de procese, Instanța supremă s-a pronunțat astăzi în dosarul în care au fost trimise în judecată 39 de inculpați, acuzați de mai multe fapte de corupție: toți au fost achitați. Printre aceștia se află senatorul Mircea Banias și Laurențiu Mironescu, secretar general al MAI. Contactat de Evenimentul zilei, Banias a declarant că ”se simte epuizat după atâția ani de procese”. Decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de către procurorii DNA.

UPDATE Potrivit minutei deciziei, toţi inculpaţii din dosar au fost achitaţi "în temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art.16 alin.1 lit. c C.pr.pen".  Potrivit respectivelor prevederi legale, achitarea se dispune atunci când "nu există probe că persoana a săvârşit infracţiunea".

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori cu apel în 10 zile de la comunicare. 

Senatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2012 pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influență și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În același dosar au fost deferiți justiției alți 38 de inculpați, membri ai unui grup infracțional care controla activitățile de import-export din cadrul Direcției regionale vamale Constanța, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit.

Printre cei trimiși în judecată se află următorii (funcții la data producerii faptelor): Eugen Bogatu — director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța; Laurențiu Mironescu — secretar general al MAI; Sunai Cadîr — director al DRAOV Constanța; Liviu-Adrian Durbac — șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea; Claudiu Constantin Olteanu și Liviu Costel Bratu — ambii adjuncți ai șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea; Adrian Sorin Pătrașcu — ofițer de poliție, comandant adjunct 'Grup de nave' Constanța în cadrul IGPF, Ionuț Marius Scrioșteanu — șef al Biroului Vamal Slobozia, dar și un șef control fizic containere, inspectori și lucrători vamali, patroni de firme și administratori, cetățeni de origine libaneză, iordaniană, siriană, chineză, care erau intermediari vamali și alte persoane.

Potrivit DNA, în perioada mai 2010 — martie 2011, la nivelul instituțiilor vamale și portuare din Constanța s-a constituit un grup infracțional organizat având ca scop controlul activităților de import — export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Constanța.

"Astfel, crearea unei rețele de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în țară prin punctele vamale a permis introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziție externă a mărfurilor, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăți comerciale ori din țări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. În cadrul rețelei, cu un mecanism bine stabilit de colectare și redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România, care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal", susțin procurorii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate