Noua strategie de creștere a prețurilor la gaze pentru populație

Noua strategie de creștere a prețurilor la gaze pentru populație

Termenul ales de Guvern pentru a liberaliza total piața gazelor pentru populație, 2018, este unul destul de dur pentru un consumator român acaparat de taxe și cu un nivel scăzut de trai. Fostul ministru Răzvan Nicolescu cerea prelungirea termenului până în 2021.

Guvernul și Comisia Europeana au convenit, recent, un calendar de scum pire a gazelor naturale până în 2018, care prevede creșteri anuale de prețuri de câte șase lei începând cu iulie 2015 pentru prețul gazelor din producția internă, au declarat pentru EVZ surse apropiate ANRE.

Factura se scumpește cu 9%

Potrivit noului calendar, prețurile la gazele din producția internă ar urma să crească de la 53 lei/MWh cât sunt acum, la 60 lei/MWh, în iulie 2015, la 66 lei/MWh, în 2016, la 72 lei/MWh lei, în 2017 și 78 lei/MWh, în 2018. Între 2015 și 2018, vom avea un plus de 24 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prețul va fi de 60 lei/MWh pentru gazele din producția internă începând de la 1 iulie 2015. Acesta reprezintă circa 60% din prețul total, restul fiind costurile cu transportul. Creșterea tarifului pentru gazele din producția internă va fi de peste 13%, de la 53 lei/MWh, dar factura se va scumpi cu circa 8-9% în acest an. Din acest procent, 1-2% reprezintă costurile de înmagazinare a gazelor de care vom avea nevoie la iarnă. La tariful de transport, nu va fi creștere în acest an. Pentru 2016, nu știm exact care va fi evoluția prețului”, au declarat surse apropiate ANRE. Potrivit surselor citate, Comisia Europeană ar fi dorit o creștere mai agresivă a prețurilor, dar autoritățile române au insistat asupra sustenabilității din punct de vedere al populației.

„Dacă prețurile ar fi crescut mai agresiv, am fi pus în pericol investițiile pe care trebuie să le facă companiile pentru a eficientiza rețeaua de gaze”, au precizat sursele respective.

O singură majorare în fiecare an

Potrivit acelorași surse apropiate ANRE, o altă noutate o reprezintă schimbarea datei la care se anunță prețul pentru anul în curs și la care încep pregătirile pentru iarnă.

„Înainte se anunța o creștere de prețuri de la 1 aprilie, când consumatorii încă mai plăteau pentru ce consumaseră în iarnă. Acum, creșterea va fi anunțată începând de la 1 iulie, când facturile din iarnă au fost deja plătite”, au precizat surse apropiate ANRE. Spre deosebire de 2015 și anii anteriori, când existau creșteri trimestriale, până în 2018 se va realiza o singură majorare de preț al gazelor, pe an, cea din iulie.

Critici dure

Acest calendar a fost prost negociat de Guvern, în condițiile în care concurența pe piața gazelor este aproape inexistentă, iar prețul țițeiului ar putea scădea în viitor, susțin surse din piață. „Nu înțeleg cum s-a ajuns la această creștere anuală de șase lei până în 2018. Mi se pare o creștere arbitrară, fără a se ține cont de evoluția prețului petrolului, care ar putea s-o ia în jos. Dacă petrolul ajunge, să zicem, la 40 de dolari pe baril în 2018, cum justifică Guvernul creșterea prețului la gaze?”, au declarat pentru EVZ surse din piață. Potrivit surselor din piață, acest calendar nu a fost făcut după reguli care să țină cont de realitățile pieței și fără o analiză serioasă legată de impact asupra populației.

În plus, consideră sursele citate, ANRE nu face suficient de mult pentru a stimula dezvoltarea unei burse a gazelor pentru a crește competitivitatea în rândul distribuitorilor și pentru a permite consumatorilor să beneficieze de un preț cât mai scăzut. Or, din 2018, prețul gazelor pentru populație va fi total liberalizat. În lipsa unei concurențe reale între furnizori, există riscul ca acesta să fie foarte ridicat. Fostul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, susținea necesitatea prelungirii termenului de liberalizare până în 2021.

Cu cât crește costul încălzirii

Deși o creștere de 9% nu pare mare la prima vedere, sumele care vor fi plătite suplimentar pot ajunge la un nivel considerabil. De regulă, la un apartament de 100 de metri pătrați, la un bloc slab izolat termic, o factură la gaze poate ajunge și la 500 de lei pe lună. O creștere de 9% în primul an poate însemna un plus de 45 de lei, în al doilea an 50 de lei, iar în al treilea an de aproape 55 de lei. Astfel, în trei ani, factura poate urca de la 500 de lei la 650 de lei.