Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Paris, placa turnantă a marii politici internaționale. Nu l-au înmormântat cu ciorapi, așa cum a cerut în testament. Taurii sunt determinați, Leii nu vânează furnici │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10136 Vizualizari

HOROSCOP Prin Paris au trecut Vladimir Vladimirovici Putin, Donald Trump și Benjamin Netanyahu, în doar câteva zile. Parisul a fost întotdeauna placa turnantă a marii politici. Locul unde se fac și se desfac granițe și state, se țin congrese de pace și întâlniri mai mult sau mai puțin discrete.

 

 

 

 

 

HOROSCOP  Pe 17 iulie s-au născut John Jacob Astor, James Cagney, Earl Staley Gardner, Donald Sutherland, Juan Antonio Samaranch, Angela Merkel, Ion Alexandrescu, Nicolae Neagoe.

Pe17 iulie, sunt Sfinţii: Marina şi Eufrasie.

Tradiţional, în „Kalendar”, pe 17 iulie, Circovii de vară continuă cu Sf. Mare Mucenică Marina, motiv creştin suprapus peste vechea sărbătoare a femeilor, care ţinea trei zile, astăzi probabil fiind iniţierea secretă în confreriile feminine. ”Sătenii nu ştiu în ce zi cade şi din trei zile, doar s-o nimeri una”, (Speranţia). Secretul "surorilor" era şi este bine păstrat. Poate că mai ştiu "toate vorbele şi toţi paşii" unele femei şi le transmit din mamă în fică, dar le este frică să le spună.

 

Strict interzis femeilor şi mai ales femeilor însărcinate să lucreze după prânz, sub aspre pedepse, să nu fie „mărinite”. Se dă de pomană. Probabil, obiceiuri din neolitic. Nu e greu de ținut, până la urmă!

 

HOROSCOP  Marele savant german Julius Lips arăta că în prezent, pe Pământ coabitează toate erele omeneşti posibile, de la cea a pietrei şlefuite, a neoliticului, până la societatea post-industrială.  Şi se întreabă ce vor constata arheologii peste zece mii de ani, în speranţa că atunci vor mai exista oameni şi arheologi.

 

HOROSCOP Doamna Angela Dorothea Merkel, născută Kasner, Mutti Merkel, sau Angela die Grosse, Die Kanzelrin, cum i se spune, împlineşte astăzi, 17 iulie, 63 de ani. Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag! Mögen alle deine Wünsche in Erfüllung gehen!

Mai ales că după moartea lui Helmut Kohl admirația mea față de conducătoarea Germaniei a crescut enorm, în registrul practicat de Jerome K. Jerome, făcându-se știute cum și în ce fel a avansat politic madama. Și-a bătut joc de săracul Helmut într-un mod atât de abject, încât soția defunctului a refuzat funeralii naționale și a preferat să-l expună pe cel care l-a păcălit pe Gorbaciov, adică ceea ce mai rămăsese din el, în hemiciclul UE, la Strasburg, în afara Germaniei. Funeraliile, în stil catolic practicant, au fost foarte discrete la catedrala Speyer, mormântul celui care a reunificat Germania fiind în vechiul cimitir de lângă catedrală. Angela Merkel nu a fost invitată la ceremonie.

HOROSCOP Vă spun toate acestea, dragi lupi, padawani și hobbiți, pentru că Angela Merkel NU a fost la Paris, zilele acestea. Nu a chemat-o nimeni! În câteva zile, prin Paris au trecut Vladimir Vladimirovici Putin, Donald Trump și Benjamin Netanyahu. Parisul a fost întotdeauna placa turnantă a marii politici. Locul unde se fac și se desfac granițe și state, se țin congrese de pace și întâlniri mai mult sau mai puțin discrete. Bibi a găsit pretextul comemorării a 75 de ani de la Marea razie de la Velodromul de Iarnă, când francezii au concentrat acolo 13.000 de evrei spre a fi duși spre lagărele germane. Bun, nu mi-a plăcut discursul lui Macron! Deloc. Începe să-i iasă exagerarea tinerească pe nas. Să spui, ca președinte de țară că vina este a Franței este și periculos și inexact istoric. Profesoara lui nu l-a învățat că Franța era ocupată de naziști și că mai toate hotărârile se luau la Berlin și erau doar pe trâmbiță la Paris. Bibi a ținut o cuvântare care mi-a mers la inimă, corect politic și ceea ce așteptam de la șeful statului Israel. Mi-a mers la inimă și frumoasa și blonda lui soție, Sara, evident emoționată, pentru că avea și de ce.

HOROSCOP  Când citiți aceste rânduri probabil, poate, zic, nu-i știe nimeni programul, că Bibi și Sara Netanyahu au ajuns deja la Budapesta, al doilea popas european. Gurile rele, prietenii mei de la Tel Aviv spun că se duce cu bani, dar și cu mustrări. Bani pentru răsplata poziției lui Orban contra musulmanilor, critici pentru derapările antisemite ale aceluiași. Groful Viktor trebuie să aleagă, nu poți să-i înjuri și pe musulmani și pe evrei, în aceiași propoziție! Mai este un amănunt, dar o să vi-l spun altădată.

HOROSCOP  Cred că subiectul discutat, între cei mari și tari, zilele acestea, la Paris, a fost Orientul. Siria, Irakul dar și Turcia. Ați văzut insolența sultanului Erdogan la un an de la înscenarea loviturii de stat, amenințările proferate, incompatibile cu șeful unei țari civilizate. Bibi a creat de câteva zile ”Armata Siriei de Sud” și este interesat în menținerea războiului din Siria, a celui fratricid din Irak și a stării de confuzie din zonă. Cât timp arabii au de lucru împușcându-se între ei, sau căutând să se bată cu iranienii, cu haosul din Turcia și Europa gâtuită de invazia musulmană, ei bine, Israelul câștigă timp. Și cum time is money...

HOROSCOP  Vă spuneam că îmi place mult Bibi Netanyahu, cu sau fără submarine, dar o să vă istorisesc o poveste adevărată cu un alt evreu, multimilirdarul  Edward Reichman (1925-2005). Reichman s-a născut într-o famile cu stare în Austria. Familie care a fugit cu o zi înaintea Anschluss-ului. Numai Adolf credea că data este secretă, mai multe mii de evrei și-au cumpărat libertatea și au fugit din Viena. Bun, până la urmă familia Reichman se stabilește în Canada. Edward Reichman face avere, nu glumă, cu construcțiile și speculațiile imobiliare. Avea un obicei, o superstiție. De fiecare dată când avea o întâlnire importantă, sau o semnare de contract, își punea ciorapii groși de lână, în dungi albe și roșii, cei cu care fugise din Austria în martie 1938. În restul timpului, ciorapii bine spălați și mereu recondiționați stăteau într-un serar al biroului de lucru. Erau ciorapii cei norocoși! Dar, de la un timp, două firme îi dădeau de lucru, îl concurau și îi luau clienții și contractele. Frații lui îl ajută, dar degeaba. Edward pierde bani cu milioanele. Antisemitism, zbiară Reichman, ăștia s-au vorbit să ruineze un sărman evreu!

Firmele concurente, care păreau foarte canadiene, aveau fiecare un singur proprietar, bine ascuns. Dar, Edward face cercetări. Află că pe un concurent îl cheamă Goldbaum și pe celălat Silberstein. Așa da, spune Reichman, sunt alți evrei, când aurul și argintul se aliază, nu ai nimic de făcut! Și lichidează afacerea din Canada și se stabilește în Israel. Acolo face iarăși avere, nu glumă. A 15-a avere din Israel. Tot cu ciorapii cei norocoși. Dar Edward s-a schimbat, a devenit înțelept, un binefăcător și ajută pe mulți. Multe kibuțuri l-au făcut cetățean de onoare, pentru donațiile generoase în anii de secetă. Mulți tineri săraci îi datorează diplomele și poziția în societate.

 

Dar, timpul trece, Edward împlinește 80 de ani și zice că este de ajuns. Scrie două testamente, unul să fie deschis înainte de înmormântare, celălalt după. Apoi se duce în lumea drepților. Familia deschide primul plic în care scrie o singură propoziție: să mă înmormântați cu ciorapii mei!

 

HOROSCOP  După cum știți, tradiția iudaică interzice strict, la înmormântare, orice fel de îmbrăcăminte, doar o bucată de pânză netivită. Rabinul a fost foarte ferm: tatăl vostru a scris dorința când mai era în viață. Acum știe că nu are nevoie de ciorapii cei norocoși pe lumea cealaltă, generozitate și facerea lui de bine fac cât toți ciorapii din lume. Și l-au îngropat fără ciorapi.

 

Au trecut treizeci de zile și familia a deschis cel de al doilea plic. Acolo scria: ”Dragii mei copii, este evident că m-ați îngropat fără ciorapi. Am vrut să vă fac să înțelegeți că un om poate avea multe miliarde de dolari, dar că, până la urmă, el nu poate să ia cu el nici măcar perechea favorită de ciorapi!

 

Familia a înțeles mesajul și a continuat operele lui de binefacere, până în ziua de astăzi.

 

Așa cum și domniile voastre trebuie să înțelegeți că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate