Evenimentul Zilei > Justitie > Mogululul Voiculescu acuză ziarul Mogulului Adamescu: 25 DE MILIOANE DE EURO TRECUTE DE LA „ASTRA” PRIN CONTURILE „ROMÂNIEI LIBERE”
Mogululul Voiculescu acuză ziarul Mogulului Adamescu: 25 DE MILIOANE DE EURO TRECUTE DE LA „ASTRA” PRIN CONTURILE „ROMÂNIEI LIBERE”

Mogululul Voiculescu acuză ziarul Mogulului Adamescu: 25 DE MILIOANE DE EURO TRECUTE DE LA „ASTRA” PRIN CONTURILE „ROMÂNIEI LIBERE”

Război între moguli. "Jurnalul Național" atacă "România Liberă" printr-o anchetă publicat în această dimineață. Titlul acestuia: Milioanele de la Astra au stat doar două ore în conturile României Libere, este suficient de sugestiv.

"Creditorii ASTRA Asigurări au fost nu o dată, ci de două ori prejudiciaţi grav de deciziile luate de Dan Grigore Adamescu. O dată, prin managementul defectuos care a condus la falimentul uneia dintre cele mai importante companii care au activat pe piaţa asigurărilor din România, dar şi pentru manevre incredibile prin care peste 109 milioane de lei s-au scurs din conturile ASTRA către grupul de firme media patronat de familia Adamescu, printre care se regăseşte şi ziarul “România liberă”, așa începe materialul principal publicat în această dimineață de Jurnalul Național.

Ca de la Mogul la Mogul.

Potrivit semnatarului articolului, în data de 17 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA a aprobat încheierea contractului de împrumut nr. AA01/49/29 martie 2011, prin care Astra Asigurări a împrumutat SC Medien Holding cu suma de 4.500.000 de euro, cu o dobândă anuală de 6%, ce trebuia să fie returnată până în data de 31 martie 2013 (…) La nici trei luni de la primul împrumut, SC Asigurare-Reasigurare ASTRA SA încheie cu SC Medien Holding un al doilea contract de împrumut, având numărul 20/2011 din 16 iunie 2011, în valoare de un milion de euro, rambursabil până la data de 16 iunie 2012, cu o dobândă aferentă de 6% pe an.(…) Extrem de dubios este faptul că, la numai patru zile de la parafarea celui de-al doilea contract de împrumut, ASTRA încheie cu Medien Holding un al treilea contract similar, având numărul 21/2011 din 20 iunie 2011. Valoarea împrumutului acordat este halucinantă: 16 milioane de euro. Împrumutul trebuia, potrivit contractului, să fie rambursat până la data de 20 iunie 2012, cu o dobândă de 6% pe an.(…) Se pare că cele peste 20 de milioane de euro pe care Medien Holding le-a primit de la ASTRA în 2011 nu au fost suficiente, motiv pentru care, în mai 2012, a solicitat o nouă creditare. În 18 mai 2012, Astra Asigurări încheie cu grupul de presă al lui Adamescu un al patrulea contract, prin care oferă un nou împrumut, având numărul 30/18.05.2012, în cuantum de un milion de lei, scadent la 18 mai 2013, cu o dobândă de +2%. Şi lucrurile nu se opresc aici, deoarece, la 18 ianuarie 2013, se încheie un act adiţional la acest contract, prin care s-a suplimentat suma împrumutată cu încă 1.400.000 de lei.

În data de 17 septembrie 2014, ASTRA a adresat Medien Holding şi Autorităţii pentru Supraveghere Financiară o solicitare în vederea întocmirii unui program privind achitarea restanţelor, pe o durată de şase luni. Grupul de presă patronat de Adamescu nu a răspuns. Aşa stând situaţia, în ciuda insistenţelor şi intervenţiilor făcute direct de Dan Grigore Adamescu, lichidatorul judiciar al ASTRA a decis să ceară în instanţă declanşarea procedurii insolvenţei în ceea ce priveşte Medien Holing. Cauza a fost înregistrată, pe rolul Tribunalului Bucureşti, în 5 mai 2015, “având în vedere imposibilitatea debitoarei de plată a datoriei istorice”.

Vinovații sunt găsiți imediat de ziarul lui Dan Voiculescu

“Jurnalul Naţional” prezintă situaţia celor patru contracte de împrumut derulate între falimentara Astra Asigurări şi grupul de presă “România liberă”, cu menţiunea că sume imense de bani au plecat de la ASTRA către Medien Holding în anul 2011, când la guvernare se afla Partidul Democrat Liberal, la Cotroceni se afla Traian Băsescu, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară se afla sub controlul acestora, iar organele de presă patronate de Dan Grigore Adamescu susţineau, în mod propagandistic, sistemul."

INTEGRAL AICI