Zece sfaturi despre cum să dormi mai bine noaptea. Este în joc sănătatea ta

Zece sfaturi despre cum să dormi mai bine noaptea. Este în joc sănătatea ta Sursa: Arhiva EVZ

Niciodată nu a fost mai important să dormi bine. Lipsa somnului sau cel de proastă calitate ne poate face să ne simțim morocănos și iritabili, precum și obosiți.

Este greu să muncești bine când ești obosit, dar privarea de somn poate avea și efecte grave asupra sănătății tale.

Nopțile nedormite au ca rezultat mai mult decât o proastă dispoziție, punându-vă în pericol de obezitate și alte afecțiuni fizice, ca să nu mai vorbim de creșterea anxietății și a șanselor de depresie.

Potrivit lui Cheryl Calverley, CEO la Eve Sleep, somnul este întotdeauna răspunsul. „Fără un somn bun, este imposibil să slăbești sau să fii mai în formă, să îți îmbunătățești sănătatea mintală și să fii mai fericit, să fii un partener, prieten, părinte sau fiu/fiică mai bun, să fii un lider, manager, coleg de echipă sau coleg de muncă bun, atinge-ți întregul potențial în orice vrei să fii și să faci, sau pur și simplu trăiește o viață atât de plină de fericire pe cât merită fiecare dintre noi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea continuă spunând că, în mod frustrant, mulți oameni nu realizează importanța unui somn bun și că prioritizarea altor aspecte ale stării de bine înainte de somn nu va ajuta, în cele din urmă, la îmbunătățirea sănătății tale fizice și mentale. „Somnul este locul unde începe și se termină și este fundamental pentru a trăi o viață sănătoasă și fericită.”

În medie, adulții din Marea Britanie dorm șapte ore și jumătate pe noapte - doar atingând numărul minim de ore recomandate de care avem nevoie pentru a funcționa cel mai bine (șapte), dar totuși puțin sub limita superioară de nouă ore, scrie telegraph.co.uk.

10 sfaturi pentru un somn mai bun

1. Creează un mediu adecvat pentru somn

Este esențial să creezi condițiile potrivite pentru un somn plăcut. În acest sens, dacă deja îți este greu să adormi, un mediu zgomotos sau foarte luminos nu îți va fi de ajutor. În mod similar, temperatura camerei este esențială pentru a putea adormi. Este esențial să-ți adaptezi camera pentru a menține acești factori sub control.

2. Acordă atenție ritualurilor înainte de culcare

Corpul și mintea răspund foarte bine la activitățile programate dinainte, cum ar fi mâncatul și somnul. Prin urmare, o igienă bună a somnului constă în crearea de ritualuri înainte de culcare.

Practic, acestea constau în reducerea treptată a activității, astfel încât să poți trece lin în modul de odihnă. De exemplu, o idee bună este să faci o baie cu apă caldă și să bei o cană de ceai calmant înainte de a merge la culcare.

3. Servește o cină sănătoasă

Mâncarea sănătoasă te ajută să dormi mai bine. Servirea cinei este fundamentală. Niciodată nu ar trebui să mănânci preparate grele înainte de culcare, dar nici nu te culca cu stomacul gol.

În mod ideal, ar trebui să savurezi o cină ușoară, dar sățioasă. De asemenea, ar trebui să mănânci cu trei ore înainte de culcare.

4. Evită aportul anumitor substanțe

Din motive evidente, consumul de băuturi cu efecte de stimulare îți poate afecta odihna. Una dintre regulile de bază ale unei bune igiene a somnului este evitarea ingerării acestor substanțe seara. Aceasta include cafeaua, ceaiul negru și verde, ciocolata, băuturile răcoritoare și, desigur, băuturile energizante. Aceste băuturi îți cresc vigilența și îți pot îngreuna somnul.

5. Practică exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt excelente în toate scopurile, inclusiv pentru un somn mai bun. Este bine să adopți o rutină zilnică de exerciții fizice, în funcție de vârsta și condiția ta fizică. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că nu faci exerciții fizice chiar înainte de culcare, deoarece, după sport, corpul are nevoie de două până la patru ore pentru a reveni la ritmul său normal.

6. Nu exagera cu somnul în timpul zilei

Mulți oameni nu se pot delecta cu un pui de somn după masa de prânz. Dacă ești unul dintre puținii norocoși, nu exagera cu somnul. Nu trebuie să dormi ziua mai mult de 60 de minute dacă vrei să dormi bine noaptea. De fapt, dacă îți este foarte greu să adormi seara, cel mai bine este să eviți pur și simplu dormitul în timpul zilei.

7. Stabilește un program regulat de somn

Așa cum am menționat mai sus, este bine să adopți o rutină zilnică. Să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi te va ajuta în mod semnificativ să rezolvi orice problemă de somn. Odată ce dobândești acest obicei, corpul tău va începe să solicite odihnă la ora obișnuită.

8. Evită să folosești dispozitivele electronice înainte de culcare

Pentru o igienă adecvată a somnului, este necesar să oprești toate dispozitivele electronice din jurul tău. Nu vei putea dormi bine dacă ai televizorul pornit sau dacă ții telefonul aproape de pat. În plus, îți va fi și mai greu să adormi dacă iei laptopul în pat pentru a duce la bun sfârșit sarcinile de serviciu! Aceste dispozitive trebuie să fie oprite atunci când vrei să adormi.

9. Pune în aplicare tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare sunt o alternativă excelentă pentru cei care au probleme cronice de somn. De asemenea, experții îi sfătuiesc chiar și pe cei care nu au probleme cu somnul să practice exerciții de relaxare înainte de a merge la culcare. Acestea garantează o odihnă mai bună.

10. Patul este un factor decisiv pentru calitatea somnului

Trebuie să fii conștient de faptul că patul trebuie să fie doar pentru relații sexuale și somn. Nu lucra, nu mânca și nu te uita la televizor în pat. Dacă nu poți adormi, ridică-te din pat, plimbă-te prin casă și pune-te din nou în pat atunci când crezi că vei putea adormi.

Acestea fiind spuse, una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face este într-un pat bun, deoarece a avea un loc confortabil și sănătos pentru a dormi va face cu adevărat diferența.