Evenimentul Zilei > International > Proiect unic în lume aplicat în Canada. Un tratament revoluţionar prescris de medici pentru pacienţii cu afecţiuni fizice sau mentale
Proiect unic în lume aplicat în Canada. Un tratament revoluţionar prescris de medici pentru pacienţii cu afecţiuni fizice sau mentale

Proiect unic în lume aplicat în Canada. Un tratament revoluţionar prescris de medici pentru pacienţii cu afecţiuni fizice sau mentale

Alternativa la tratamentele clasice va fi o vizită la muzeu. Iată în ce constă proiectul care va fi pus în aplicare în Canada, de joia viitoare.

Practic, medicii vor prescrie pacienţilor cu afecţiuni fizice sau mentale vizita la Muzeul de Arte Frumoase din Montreal.

În acest sens a fost încheiat un parteneriat între instituţia culturală şi Asociaţia Medicilor Francofoni din Canada.

Programul va dura un an, iar o sută de medici deja s-au înscris, anunţă Nicole Parent, director general al asociaţiei medicale.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, oficialul consideră că medicii înscrişi în program au "o sensibilitate şi o deschidere în ceea ce priveşte abordările alternative, ca să le spunem aşa, chiar dacă demonstrate în mod ştiinţific, referitoare la binefacerile artei asupra sănătăţii".

În fond, se doreşte ca arta să fie folosită şi pe post de remediu medical. Este un proiect pilot care, dacă va reuşi, ar putea să servească drept model şi pentru medicii din alte ţări.

Specialistul consideră că activităţile creative sau contemplarea unei opere de artă pot avea efecte benefice "asupra funcţiilor cognitive, stării de bine, ne referim la neuro-hormonii care joacă un rol în depresie, stres, anxietate, iar asta înseamnă că beneficiile au fost demonstrate la acest nivel".

Reţeta eliberată de medic dă dreptul pacientului, dar şi unui însoţitor al său, să viziteze gratuit Muzeul de Arte Frumoase din Montreal.

Fiecare medic va putea, în cadrul acestui program pilot, să elibereze 50 de reţete cu impact cultural.

Rămâne să vedem rezultatele.