Vrei să te bucuri de un somn mai odihnitor? Tot ce trebuie să faci este să începi o activitate simplă
- Bianca Pislaru
- 15 august 2024, 21:41
Alergarea este o formă populară de exercițiu cu multiple beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că ieșitul la alergat te ajută la întărirea mușchilor, la construcția unor oase puternice și la menținerea unei greutăți sănătoase. Ieșitul la alergat nu necesită echipamente extinse și poate fi practicat aproape oriunde. Astfel, experții consideră că este o modalitate convenabilă pentru oameni de a-și atinge obiectivele cu privire la activitatea fizică.
Cercetările arată că exercițiile fizice regulate (precum ieșitul la alergat) pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea se întind de la îmbunătățirea compoziției corporale la prevenirea bolilor cronice. Iată câteva dintre beneficiile pe care alergatul le aduce pentru sănătate.
Dezvoltă sănătatea cardiovasculară
Încorporarea alergării în rutina dumneavoastră de exerciții fizice poate contribui la dezvoltarea sănătății cardiovasculare (inima și vasele de sânge). Alergarea întărește inima, încurajând-o să pompeze mai puternic pentru a trimite oxigen la mușchii din organism. Cercetările arată că această funcție ajută la protejarea inimii. De asemenea, poate duce la reducerea riscului de deces din cauza bolilor de inimă.
Ieși la alergat și vei dormi mai bine
A fi mai activ și a face mai multe exerciții fizice poate îmbunătățicalitatea somnului. Un studiu a observat că efectuarea unor alergări de 30 de minute dimineața în zilele lucrătoare a avut un impact pozitiv asupra somnului. Un alt studiu sugerează că o oră de alergare de intensitate mică până la mare ar putea contribui la îmbunătățirea calității și duratei somnului.
Îmbunătățește sănătatea genunchilor și a spatelui
Uneori, ieșitul la alergat nu este preferatul tuturor pentru că declanșează dureri de genunchi și de spate. Cu toate acestea, cercetările sugerează contrariul. Această activitate poate ajuta la întărirea și conservarea articulațiilor din organism. Un studiu a constatat că alergătorii aveau discuri vertebrale sănătoase, indicând că exercițiul poate susține sănătatea spatelui.
Îmbunătățește memoria
Exercițiile regulate pot susține creșterea de noi celule nervoase și pot ajuta la combaterea declinului mental legat de vârstă. Anumite funcții mentale, cum ar fi memoria, sunt mai bune la persoanele care aleargă. În plus, alergarea ar putea ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer și a altor afecțiuni care afectează sănătatea cognitivă.
Mai puține răceli
Exercițiile fizice moderate ajută la stimularea sistemului imunitar. Unele cercetări sugerează că persoanele care aleargă sau fac alte antrenamente de intensitate mai mare de cel puțin cinci ori pe săptămână răcesc mai rar. Activitatea fizică precum alergarea poate ajuta la circulația globulelor albe care luptă împotriva infecțiilor și poate, de asemenea, să elimine bacteriile din plămâni și căile respiratorii.
Menține oasele sănătoase
Alergarea este un exercițiu de susținere a greutății care ajută la întărirea oaselor. Studiile indică faptul că alergătorii au o densitate osoasă mai puternică decât persoanele care nu fac mișcare pe jos. La sportivii tineri, alergarea poate crește, de asemenea, conținutul mineral osos.
Ai mai multă energie
După o alergare, mulți oameni declară că au o stare de spirit mai bună și un nivel mai ridicat de energie în timpul zilei. Un studiu a arătat că 30 de minute de alergare pe săptămână au îmbunătățit starea de spirit, concentrarea și calitatea somnului. Alte dovezi sugerează că alergarea reduce simptomele de anxietate și depresie, ameliorând în același timp stresul.
Ajuta la pierderea în greutate
Ieșitul la alergat poate contribui la pierderea în greutate, chiar dacă cantitatea de calorii arse variază în funcție de persoană. O persoană care cântărește 120 de kilograme poate arde puțin peste 100 de calorii alergând 10 minute, ceea ce, în timp, ar putea duce la un deficit caloric atunci când este combinat cu o dietă echilibrată. Exercițiile aerobice de intensitate moderată până la mare, precum alergarea, ajută, de asemenea, la arderea grăsimii abdominale.
Cât de des ar trebui să alergați?
Experții recomandă ca majoritatea adulților sănătoși să facă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate mare, conform Yahoo Life .