Europa, care a mers la vot în urmă cu câteva zile, dezvăluie o neliniştitoare amnezie istorică, scrie publicația portugheză Jornal de Noticias.
Europa, zguduită de războaie în urmă cu un secol
În doar un secol, continentul nostru a fost scena a două războaie mondiale și a mai multor conflicte fratricide, precum Războiul Civil Spaniol și Războiul din Balcani, care au secerat milioane de vieți și au aruncat pe mulți alții în foamete și mizerie.
Toate aceste tragedii au un fir conducător: naționalismul exacerbat al popoarelor și ispitele hegemonice ale conducătorilor lor.
Cu toate acestea, recenta campanie electorală a arătat că europenii par să-și fi uitat istoria. În secolul XXI, asistăm la renașterea naționalismelor și la utilizarea nerușinată a intoleranței xenofobe ca armă politică.
Incapabili să prezinte o viziune constructivă asupra viitorului european, mai mulți lideri politici preferă să recurgă la patriotismul idiot și la exploatarea fricilor ancestrale despre care dovezile au arătat deja că nu au dece exista.
„Conducerea unei populații dezinformate este o sarcină ușoară”
În fața acestui val de iraționalitate, singura soluție posibilă este – ca întotdeauna – mai multă educație. Retorica fricii și a neîncrederii poate fi combătută cu mai multă și mai bună educație.
Mișcările extremiste știu că o populație cu un nivel ridicat de şcolarizare este un teren arid pentru semințele lor de ură.
De aceea, învățământul superior a fost o țintă preferată în țările în care partidele lipsite de o viziune clară pentru Europa ajung la putere.
Conducerea unei populații dezinformate este o sarcină ușoară, mai ales atunci când poți înlocui câinele de pază cu o rețea de socializare care amplifică dezinformarea și temerile nefondate.
Spre ce se îndreaptă Europa
Nici Portugalia nu este imună la aceste mișcări, în care vedem din ce în ce mai mulți oameni cu o certitudini absolute despre orice.
Pare că trăim într-o demonstrație în timp real a efectului Dunning-Kruger, fenomenul cognitiv care explică modul în care oameni cu abilități scăzute într-o anumită zonă tind să-și supraestimeze capacităţile reale.
În calitate de europeni și de cetățeni conștienți, este urgent să cerem o educație de calitate pentru toți. Numai așa vom putea construi o Europă unită și rezistentă, capabilă să facă față provocărilor viitorului fără a cădea pradă greșelilor din trecut.
(Articol de António de Sousa Pereira, rectorul Universității de la Porto; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)