Evenimentul Zilei > International > Pentru Vladimir Putin 2018 a fost un an RĂU, iar anul viitor va fi ŞI MAI RĂU
Pentru Vladimir Putin 2018 a fost un an RĂU,  iar anul viitor va fi ŞI MAI RĂU

Pentru Vladimir Putin 2018 a fost un an RĂU, iar anul viitor va fi ŞI MAI RĂU

Dacă nu ar fi fost Cupa Mondială care s-a desfăşurat în Rusia, preşedintele Putin nu ar fi avut cu ce să se laude la conferinţa anuală de presă, dincolo de de realegerea sa, se arată într-o analiză a The Moscow Times.

Aşa cum se ştie deja Cupa Mondială de fotbal desfășurată în Rusia au fost cel mai important moment ale anului 2018. Este singurul eveniment remarcabil pentru Rusia lui Putin. Iar al doilea moment important a fost realegerea sa în martie cu 77% din voturi, dar sociologii au găsit dovezi despre manevrarea  voturilor. Deși frauda a lucrat pentru Putin, acesta nu a reușit să producă rezultate concrete.

Startul nemulţumiriloor

Nemulțumirea alegătorilor a început o dată cu decizia lui Putin de a ridica vârsta de pensionare la 63 de ani de la 55 pentru femei și de la 60 la 65 pentru bărbați, un pas pe care guvernele ruse succesive nu au avut curajul să îl ia de la colapsul Uniunii Sovietice. Dar, popularitatea sa a scăzut drastic atunci când Rusia a anexat Crimeea şi nu s-a mai recuperat. 

Putin nu mai este imun la critici, mai ales la tinerii ruși. Recenta rebeliune a câtorva rapperi ruși, inclusiv a celor care fuseseră anterior loiali lui Putin și a cauzelor lui, precum și prevalența tinerilor la mitingurile organizate de activistul anti-corupție Alexey Navalny provoacă alarmă în Kremlin. Când președintele rus a fost întrebat la conferința de presă dacă se teme că o să piardă susţinerea  tinerilor, el a spus că trebuie să fie convinși cu răbdare, de atractivitatea valorilor conservatoare pe care le predică. 

Ruşii s-au trezit

Cupa Mondială nu a fost un câştig personal pentru Putin deoarece mulți ruși au descoperit dintr-o dată că țara lor se poate deschide lumii (…).  Inevitabilul s-a întâmplat la final unde  Pussy Riot și mai multe tinere au intrat pe teren purtând uniforme de poliție pentru a atrage atenția asupra altei realități ruse. Apoi, în septembrie, Verzilov a fost otrăvit după o audiere în instanță; doctorii din Berlin, unde a fost dus la tratament, au reușit să-l salveze.  Făpușii nu au fost niciodată prinși, dar folosirea otrăvurilor de către Rusia lui Putin a făcut obiectul unor discuții în 2018, după atacul nereușit al fostului spion Serghei Skripal din Marea Britanie, care a declanșat o serie de dezvăluiri incomode despre activitățile agresive, ciudate ale Informațiilor militare ruse, cunoscute anterior ca GRU.  

Toate aceste lucruri întunecate, precum și dezvăluirile despre utilizarea mercenarilor de către Rusia în mai multe țări din Ucraina în Republica Centrafricană, au fost dificile pentru Putin. Apoi, întâlnirea sa cu președintele american Donald Trump la Helsinki în iulie a fost mai rea decât s-ar fi putut aștepta cineva: Trump a trebuit să renunțe la orice înțelegere cu Putin.

Putin nu a reușit să transforme succesul militar rus în Siria în câștiguri politice. Chiar dacă SUA își vor retrage forța, o soluționare politică în favoarea aliatului lui Putin, Bashar Assad, va fi dificilă (…). Un alt aspect, Kremlinul nu a reușit să împiedice împărțirea Bisericii Ortodoxe cauzată de dorința Kievului de a obține independență spirituală față de Moscova. 

La conferința de presă, Putin a  vorbit şi despre o creștere de 0,5% a veniturilor ajustate la inflație, deși, în realitate, datele oficiale pentru primele 11 luni le-au scumpit cu 0,1%.   

Anul viitor va fi şi mai dur pentru Putin

Fără stările emoționale ale realegerii sale și un eveniment sportiv major, Putin se va confrunta anul viitor cu o luptă foarte grea împotriva unui Vest complet alienat, chiar dacă încearcă să mențină un punct de sprijin în Orientul Mijlociu și Africa și să mențină finanțele la domiciliu suficient de stabile pentru a rezista șocurilor datorită sancțiunilor şi datorită scăderii prețului petrolului. Fără realizări spectaculoase la orizont, recursul autocratului nu va fi ușor de restaurat și facțiunile din cadrul regimului pregătitoare pentru epoca post-Putin vor deveni mai îndrăznețe și mai vizibile, concluzionează themoscowtimes.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: