Evenimentul Zilei > Social > Vlad Voiculescu, prima ieșire după tragedia de la Victor Babeș. Care a fost filmul evenimentelor
Vlad Voiculescu, prima ieșire după tragedia de la Victor Babeș. Care a fost filmul evenimentelor

Vlad Voiculescu, prima ieșire după tragedia de la Victor Babeș. Care a fost filmul evenimentelor

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a susținut delarații la Ministerul Sănătății prin care a prezentat primele concluzii ale incidentului de la Spitalul Victor Babeș și intențiile pe care urmează să le concretizeze pentru a optimiza sistemul medical românesc, pentru ca astfel de situații incredibile să nu mai fie posibile

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat în conferința de presă de marți că sistemul sanitar românesc este suprasolicitat.

”Nimic nu justifică o tragedie”

”Știm deja că sistemul sanitar este suprasolicitat, echipamentele sunt la limită, dar nimic nu justifică o tragedie. DSP a eliberat în data de 9 aprilie avizul de funcționare, a fost temporar. Unitatea mobilă de ATI respectă normele de igienă și sănătate publică. Echipa de anchetă va fi coordonată de Parchet.

Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienți. Când am ajuns la Victor Babeș, m-am interesat de situația celorlalți pacienți, m-am interesat dacă Poliția a fost anunțată – și era anunțat- și dacă familiile pacienților au fost înștiințați. Cu domnul Arafat am vorbit după ora 18:00, iar la spital procedurile sunt clare. Se încearcă salvarea pacienților, mutarea lor dacă pacienții nu pot fi ajutați acolo”.

Vlad Voiculescu a aflat despre incident la orele 18, iar la 18:30 a ajuns la spital

El a răspuns la întrebarea reporterului referitor la ora la care a aflat despre problemele de la Spitalul Victor Babeș:”Ora a fost precizat de către mine aseară, a fost după ora 18:00, iar după ora 18:30 am ajuns la spital”.

”Când am ajuns la Victor Babeș m-am interesat de situația celorlalți pacienți și dacă poliția știe despre incident. Cu domnul doctor Arafat am vorbit după ora 18”, a mai spus ministrul Sănătății.

Referitor la ora la care a avut loc incidentul, Vlad Voiculescu a spus:”Acest lucru va fi tabilit de anchetă. Eu am aflat în jurul orei 18 despre incident”.

Ministrul Sănătății a explicat, și anterior, ora la care a aflat, de fapt, de tragedia de la Spitalul Victor Babeș, ținând cont de faptul că au fost invocate ore diferite cu privire la producerea incidentului și la momentul în care Vlad Voiculescu a luat cunoștință de acesta.

Raed Arafat a declarat ieri că a fost sunat de către ministrul Sănătății în jurul orei 18:00, secretarul de stat în Sănătate, Andreea Moldovan, a declarat că Voiculescu a ajuns la Victor Babeș încă de la ora 17:00, pe când acesta a scris pe Facebook că, de fapt, la ora 18:30 a aflat despre incident.

Ce a mai spus Vlad Voiculescu

La începutul conferinței de presă, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a prezentat un scurt bilanț al situației pandemice din România.

„Conform raportării zilnice a spitalelor astăzi avem 1687 de paturi ATI avizate de DSP și suplimentar adică 1582 avizate plus 105 paturi suplimentare. Dintre acestea 50 sunt patru destinate copiilor, de asemenea o parte din aceste paturi se află în spitale cu alte specializări precum oftalmologie, obstetrică etc.

Pe de altă parte, există un număr de 50 de pacienți ATI confirmați sau suspecți COVID internați în acest moment în plus față de paturile anunțate inițial.

Astăzi în toată țara avem 846 de pacienți în UPU, avem 20 de pacienți intubați şi 134 de pacienți pe ventilație non invazivă, iar în București avem 189 de pacienți în unitățile de primiri urgențe, cinci pacienți intubați și 44 de pacienți pe ventilație non invazivă”, a spus Vlad Voiculescu.

Întrebat de ce nu a participat la conferința susținută de către prim-ministrul Florin Cîţu şi secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a spus că nu a fost invitat.

Aspecte care vor fi clarificate de anchetă

Întrebat dacă persoana era obligată să intre la TIR, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat:”Nu am văzut contractul , dar după cunoștință mea mai degrabă : NU. Dar acest aspect va fi clarificat de anchetă”.

Astfel, una dintre ipotezele cercetate de anchetatori este că, din eroare, o persoană ar fi crescut presiunea din instalația de oxigen care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor. De asemenea, firma care asigura mentenanța instalației de oxigen nu a dorit momentan să facă declarații.

Vlad Voiculescu a mai precizat afectat că ”sistemul medical românesc este la limită”.