Viața la bloc. Obiectele pe care nu ai voie să le cari cu liftul

Viața la bloc. Obiectele pe care nu ai voie să le cari cu liftul Sursa foto: dreamstime.com

Viața la bloc presupune respectarea unor reguli și impune drepturi pentru locatari. Printre aceste reguli, se regăsesc și cele privind utilizarea liftului, care deseori nu sunt cunoscute în întregime.

Conform legii în vigoare, liftul dintr-un bloc trebuie folosit exclusiv pentru transportul de persoane. Acesta este motivul pentru care ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) cere firmelor de instalații și întreținere a ascensoarelor să afișeze instrucțiunile de utilizare în mod vizibil în lifturi.

Viața la bloc. Ce reguli trebuie să respecți când folosești liftul

În lift se află de obicei și o serie de instrucțiuni pentru utilizarea acestuia, dar care, sunt de cele mai multe ori ignorate de cei care-l folosesc.

De exemplu, pe lângă numărul maxim de persoane și greutatea maximă admisă, se menționează că fumatul este interzis, la fel ca și accesul animalelor de companie. Mai mult, anumite asociații de proprietari pot impune anumite taxe pentru proprietarii de animale care intră în lift cu ele.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, există reglementări privind copiii sub 12 ani, care nu trebuie să meargă neînsoțiți cu ascensorul.

La fel de ignorat este și anunțul referitor la faptul că liftul se folosește exclusiv pentru transportul de persoane.

Așadar, viața la bloc presupune că trebuie să ne conformăm acestor reguli, dacă nu vrem să riscăm amenzi.

Viața la bloc

Sursa foto: Photo 240538836 © MARIN OPRICA | Dreamstime.com

Asta înseamnă că substanțele inflamabile sau explozive, bicicletele, motocicletele, electrocasnicele mari, piesele de mobilier, sacii cu materiale de construcție sau molozul rezidual al renovărilor nu ar trebui să fie transportate în lift.

Dacă nu respecți regulile de utilizare a liftului poți primi amenzi usturătoare.

Când nu trebuie să plătești taxele pentru întreținerea liftului

Viața la bloc presupune automat că ai și drepturi. Este important să menționăm că există circumstanțe în care legislația permite exonerarea de la plata cotizațiilor pentru lift într-un bloc.

Viața la bloc

Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform legii actuale, această exonerare se aplică persoanelor care locuiesc într-un bloc dotat cu ascensor, dar nu îl utilizează niciodată, cum ar fi cei care stau la parter.

Conform noii legi a asociațiilor de proprietari, Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, locuitorii de la primul nivel al unei clădiri pot fi exonerați de la plata cotelor pentru lift, în situația în care nu utilizează aproape deloc acest serviciu și nu au nevoie de el.