Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești bune pentru românii din Italia. Ce trebuie să știe
Vești bune pentru românii din Italia. Ce trebuie să știe

Vești bune pentru românii din Italia. Ce trebuie să știe

Autoritățile italiene estimează că primele doze de vaccin împotriva noului covonavirus vor ajunge, în țară, la finalul lunii ianuarie, însă procesul de vaccinare nu va fi obligatoriu pentru cetățeni.

Declarația îi aparține ministrului italian al sănătăţii, Roberto Speranza, care a precizat că vaccinarea nu va fi obligatorie în această ţară. El a menționat, însă, că va exista o campanie menită să-i convingă pe cetățenii din Italia, desi virusologi susţin că ar fi prea devreme pentru vaccinare cu datele disponibile în prezent, scrie luni agenţia EFE.

Italia trebuie să încerce să obţină imunitatea colectivă şi din acest motiv o vaccinare masivă anti-COVID se va realiza prin persuasiune”, a spus oficialul italian la emisiunea „Che tempo che fa” a postului RAI3.

Ministrul sănătății din Italia a precizat că în acest moment autoritățile și-au propus să obțină o imunitate colectivă fără a impune obligativitatea vaccinării, însă a arătat că situația va fi evaluată pe parcurs.

„Cred că printr-o campanie reală vom putea încerca să obţinem imunitatea colectivă fără a pleca de la obligativitate, dar este o evaluare pe care o vom face pe parcurs”, a adăugat el.

Ministrul italian al sănătăţii a mai afirmat că primele doze de vaccin vor sosi în Italia la sfârşitul lunii ianuarie, dar va fi nevoie de ceva timp pentru realizarea procesului de vaccinare.

„În cel mai bun caz vom avea vaccinuri pentru 1,7 milioane de persoane la sfârşitul lunii ianuarie. Apoi, puţin câte puţin, aşteptăm sosirea altor vaccinuri şi în primăvară vom avea vaccinare masivă”, a estimat oficialul italian.

„Dintre cele şase vaccinuri, numai unul, Pfizer, cel care va sosi primul, are o limită de temperatură de -75 de grade. Ne ocupăm de aceasta pentru a crea toate condiţiile de gestionare a lanţului frigului”, explică ministrul.

Controverse iscate de vaccin

Premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat săptămâna trecută că este în curs de pregătire un plan naţional pentru distribuţia viitorului vaccin în condiții de securitate maximă. De asemenea, el a precizat că va fi supus aprobării parlamentului italian un plan cu criteriile şi priorităţil care vor fi avute în vedere în procesul distribuţiei dozelor de vaccin.

În acest timp, unul dintre cei mai importanţi virusologi italieni, Andrea Crisanti, directorul Laboratorului de Microbiologie şi Virusologie al Spitalului din Padova, a provocat controverse după ce a manifestat o opinie împotriva vaccinării.

„Pe baza cunoştinţelor pe care le avem astăzi, eu nu mă voi vaccina”, a spus Crisanti.

El și-a justificat decizia arătând că datele privind eficacitatea şi siguranţa vaccinului nu sunt disponibile pentru comunitatea ştiinţifică cât şi pentru autorităţile care reglementează distribuţia acestuia, ceea ce îl face să pună la îndoială eficacitatea acestuia.