Evenimentul Zilei > Social > Vaccinul anti-COVID-19. Fiecare român va fi liber să ia decizia
Vaccinul anti-COVID-19. Fiecare român va fi liber să ia decizia

Vaccinul anti-COVID-19. Fiecare român va fi liber să ia decizia

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie. În scenariul pesimist, ar putea ajunge în ianuarie sau februarie, după cum a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Foarte mulți români se întreabă, însă, dacă vaccinul va fi obligatoriu, mai ales că au fost multe dezbateri pe această temă.

Premierul Ludovic Orban a venit, luni, cu noi detalii. Acesta a spus că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie, iar strategia de imunizare va fi prezentată săptămâna aceasta.

„Autorităţile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze, noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Sigur că vaccinarea este cea mai bună soluţie de a nu contracta această boală. O campanie reuşită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape. Se vede deja, ştiţi vorba aceea, luminiţa de la capătul tunelului”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Potrivit prim-ministrului, se pregăteşte şi o campanie privind avantajele vaccinării.

„În strategia de vaccinare pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate publică, ulterior persoanele vulnerabile, în vârstă, care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior (…) cei care lucrează în (…) domenii esenţiale, critice – energie, furnizare de servicii de utilitate publică, cei care asigură, de fapt, continuitatea acestor servicii publice extrem de importante”, a explicat premierul.

Ludovic Orban. Cum se face distribuția vaccinului

Ludovic Orban a reiterat că distribuţia vaccinurilor contractate de Comisia Europeană se face către ţările UE proporţional cu populaţia.

„În funcţie de cantităţi şi de ritmul în care aceste cantităţi contractate sunt produse şi sunt distribuite în Europa, noi vom avea anumite cantităţi şi, în funcţie de aceste cantităţi pe care le vom avea, vom asigura, în baza strategiei de vaccinare, vaccinarea persoanelor în baza priorităţilor care sunt stabilite. Nu pot să vă dau cifre în momentul de faţă. Avem veşti bune. E clar că avem veşti bune. Practic, suntem aproape siguri că există vaccinul, vaccin cu eficienţă mare. Ce este important pentru noi este să ne pregătim să derulăm la nivel naţional campania în cele mai bune condiţii”, a susţinut premierul.

Orban a fost întrebat de ce nu participă la şedinţa de luni convocată de preşedintele Klaus Iohannis privind strategia de vaccinare anti-COVID:

„Sunt într-un program. Eu am întreprins demersurile pe care trebuia să le efectuez stabilite cu preşedintele României, adică constituirea Comitetului naţional de vaccinare, desemnarea celor care conduc campania de vaccinare. Preşedintele – cel care a instituit acest grup de lucru – este cel care este implicat în derularea unei campanii de vaccinare reuşite”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.