Evenimentul Zilei > Social > Risc imens pentru omenire?! Problemele vaccinului anti-Covid-19 bazat pe ARN. Războiul experților
Risc imens pentru omenire?! Problemele vaccinului anti-Covid-19 bazat pe ARN. Războiul experților

Risc imens pentru omenire?! Problemele vaccinului anti-Covid-19 bazat pe ARN. Războiul experților

Dincolo de implicațiile financiare și politice ale vaccinării în masă împotriva Covid-19, pentru oamenii obișnuiți alegerea e o problemă cu efecte asupra sănătății, dacă nu chiar asupra vieții.

Tocmai de aceea, lucrurile trebuie privite cu toată seriozitatea, ascultând toate părerile, atât pe cele care propun vaccinarea obligatorie, cât și pe cele care susțin că vaccinurile au fost făcute cam pe repede înainte și nimeni nu poate garanta că nu vor exista probleme pe termen lung.

Jurnaliștii de la prestigiosul ziar israelian Jerusalem Post au încercat să afle mai multe despre cele două vaccinuri pentru care guvernul israelian a încheiat deja contracte, cele produse de Pfizer și Moderna.

Ambele vaccinuri se bazează pe tehnologia recoluționară mesager RNA, mai precis constau într-un segment scurt de material genetic, denumit mesager RNA , care dă instrucțiuni celulei umane să facă o versiune inofensivă a proteinei-țintă, un imunogen, astfel încât să activeze răspunsul imun al organismului împotriva virusului SARS-CoV-2.

Nu știm mai nimic despre efectele pe termen lung ale vaccinării

În teorie lucrurile stau bine. Nici procesul birocratic nu ridică mari probleme. Pentru a primi aprobarea Food and Drug Administration, companiile trebuie să demonstreze că nu există efecte negative asupra sănătății -imediat sau pe termen scurt în urma administrării vaccinurilor.

Cu alte cuvinte, atunci când va începe imunizarea, nu vom ști mai nimic despre efectele pe termen lung ale vaccinării.

„Există o cursă pentru vaccinarea publicului, așa că suntem dispuși să ne asumăm mai multe riscuri”,  recunoaște Tal Brosh, șeful Unității de Boli Infecțioase a Spitalului Samson Assuta Ashdod, citat The Jerusalem Post.

Expertul israelian nu este singurul care aduce în discuție  riscurile. Ziarul britanic The Independent a scris despre vaccinul Moderna că  „folosește o secvență de material genetic de ARN produs într-un laborator care, atunci când este injectat în corpul oman, are rolul de a invada și deturna procesul de fabricare a proteinelor celulare numite ribozomi astfel încât să apară componentele virale care antrenează sistemul imunitar pentru a combate virusul. ”

Brosh spune că nu e cazul să ne speriem că vaccinul ne schimbă codul genetic. Mai degrabă, susține specialistul israelian,  vaccinul respectiv poate fi comparat cu un dispozitiv USB introdus într-un computer. Nu are impact asupra hard disk-ului computerului, dar rulează un anumit program.

În aceste condiții, Tal Brosh recunoaște ar putea să apară riscuri în cee ace privește vaccinurile de acest fel, inclusiv răspunsuri inflamatorii locale și sistemice care ar putea duce la afecțiuni autoimune.

Un articol publicat de Centrul Național pentru Informații despre Biotehnologie, o divizie a Institutelor Naționale de Sănătate din Israel, include printe aceste riscuri bio-distribuția și persistența expresiei imunogenului indus; posibila dezvoltare de anticorpilor auto-reactivi și efecte toxice ale nucleotidelor și ale componentelor non-native ale sistemului de livrare.

Brosh spune că vaccinurile mARN produse de Pfizer și Moderna sunt diferite de cele tradiționale, cum ar fi cele pentru gripă, care utilizează un virus inactivat (distrus de căldură sau de substanțe chimice) pentru a provoca un răspuns imun fără a infecta destinatarul. Pentru boli cum ar fi rujeola sau oreionul, se utilizează un virus slăbit care nu este capabil să facă rău, dar care antrenează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva bolii.

Din acest punct de vedere, AstraZeneca de la Universitatea Oxford, Sputnik V din Rusia și Brilife de la Institutul de Cercetări Biologice din Israel se bazează pe tehnologii mai tradiționale.

Cât sunt de eficace vaccinurile pe termen lung?

Michal Linial, profesoară de chimie biologică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, e de altă părere. Ea crede că nu există motive de îngrijorare cu privier la noile vaccinuri:„mARN este o moleculă foarte fragilă, ceea ce înseamnă că poate fi distrusă foarte ușor”.

Ca atare, Michal Linial spune că îngrijorarea ar trebui să fie că vaccinul ar putea fi ineficient. Ea spune că vaccinurile  Moderna și Pfizer  furnizează pur și simplu o secvență specifică de mARN către celulele noastre. Odată ce mARN se află în celulă, biologia umană preia. Ribozomii citesc codul și construiesc proteina, iar celulele o eliberează în organism.

Linial a spus că crede că motivul pentru care nu s-a dezvoltat  un vaccin mARN până acum se explică prin faptul că nu a fost nevoie să obțină atât de repede un ser de imunizare până nu a apărut pandemia COVID-19.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE