Imunizarea colectivă, o speranță inutilă. Un specialist avertizează că ar urma dezastrul
- Andrei Calin
- 15 august 2020, 13:42
Una dintre variantele plauzibile legate de coronavirus nu stă în picioare.
Avertisment lansat de cel mai cunoscut specialist în boli infecțioase, americanul Anthony Faucci. Medicul a spus că ideea creării imunității colective este una profund greșită. Iar asta ar putea să ducă la un dezastru, pentru că în această situație s-ar înregistra foarte multe decese ale persoanelor infectate cu coronavirus.
Până acum, de la izbucnirea pandemiei, 67.298 de persoane au murit în Statele Unite ale Americii din cauza coronavirusului, a raportat vineri Universitatea Johns Hopkins.
„În SUA ne confruntăm și cu o epidemie de obezitate. Cu numărul de persoane cu hipertensiune arterială. Cu numărul de persoane cu diabet. Dacă toată lumea s-ar infecta, numărul morților ar fi enorm și acest lucru este total inacceptabil”, a afirmat Anthony Fauci.
Se poate ajunge la imunitate colectivă atunci când aproximativ 70% până la 90% din populație devine imună la o boală, fie prin contractarea acelei boli, fie prin vaccinare. După ce s-a întmplat acest lucru, este mai puțin probabil ca boala să se răspândească la persoanele care nu au obținut imunizarea.
Un studiu făcut în Spania a arătat că, în timpul pandemiei, doar 5% din populație a dezvoltat imunitate la coronavirus.
Reprezentanții Centrului European pentru Controlul Bolilor au spus că studiul din Spania, făcut pe un eșantion reprezentativ la nivel național de peste 61.000 de participanți, este cel mai mare de până acum (luna iulie), în condițiile în care au fost făcute mai mult de 10 studii serologice asupra coronavirusului în mai multe țări europene.
„Cea mai mare parte a populației pare să fi rămas neexpusă. Chiar și în zonele cu circulație a virusului răspândită”, au spus specialiștii.
„Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru realizarea imunității colective prin infectare naturală nu este doar extrem de lipsită de etică, ci și de neconceput”, au afirmat Isabella Eckerle, șefa Centrului pentru Boli Virale Emergente din Geneva și Benjamin Meyer, virolog la Universitatea din Geneva.