Vești bune pentru cei care lucrează de acasă. Ar putea să primească bani

Vești bune pentru cei care lucrează de acasă. Ar putea să primească baniTribunalul București. Sursa foto: Arhiva EVZ

Există un proces pe rolul Tribunalului București, care ar putea să schimbe multe aspecte în relația dintre angajat și angajator.

Pe rol, la Tribunalul București, există un dosar în care un angajat care lucrează de acasă, din cazua pandemiei de coronavirus, și solicită angajatorului să-i plătească o parte din utilitățile lunare. Cazul îi aparține avocatului Costel Gîlcă, specializat în dispute ce vizează coflictele de muncă.

Cere plata utilităților

„În opinia mea, angajatorul trebuie să plătească angajatului care lucrează de acasă o parte din chirie, o parte din facturile la utilităţi, pentru că în contractul individual de muncă se spune foarte clar că angajatul pune la dispoziţie doar capacitatea de muncă. În acest moment, am pe rolul Tribunalului Bucureşti un dosar în care un angajat cere suportarea cheltuielilor de întreţinere, precum şi a ratei la bancă“, a spus Costel Gîlcă pentru „Ziarul Financiar”.

Avocatul crede că evenimentele petrecute în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, vor provoca schimbări profunde în ceea ce privește relațiile de muncă pe termen lung. Pe de altă parte, el este de părere că factorul principal nu îl reprezintă criza din sănătate, extinsă la nivel mondial, ci modul în care a evoluat tehnologia în diverse ramuri industriale. Gîlcă prevede o întoarcere a relaţiilor de muncă la cele de dinainte de perioada industrializării.

Munca de acasă chiar limitează pandemia

„Tot ceea ce ştiam noi înainte de anul 2020 din perspectiva relaţiilor de muncă strict industriale se modifică în mod fundamental, o modificare care nu este doar pentru anul 2020, ci o schimbare de paradigmă pe termen foarte lung. Schimbarea de paradigmă în relaţiile de muncă nu a dat-o neapărat COVID-ul, ci tehnologia informaţiilor în primul rând şi apoi inteligenţa artificială”, a mai afirmat avocatul pentru sursa citată.

Altfel, tot legat de munca de acasă, un studiu realizat în SUA, care a implicat 310 persoane chestionate în luna iulie, a relevat că cei confirmați pozitiv sunt aproape de două ori mai expuși riscului de a contracta virusul Covid-19 decât cei care lucrează de acasă. Persoanele confirmate pozitiv efectuaseră muncă la birou în mod regulat, în ultimele două săptămâni anterior testării.

 

Ne puteți urmări și pe Google News