Evenimentul ZileiSocialVești bune de la Comisia Europeană! Certificatul verde se pregătește de lansare

Vești bune de la Comisia Europeană! Certificatul verde se pregătește de lansare

Vești bune de la Comisia Europeană! Certificatul verde se pregătește de lansare
Instituția europeană a anunțat, marți, că proiectul pilot al certificatul digital de vaccinare European anti-Covid-19 va fi lansat la începutul verii.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat marţi că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Certificatul verde digital va facilita mobilitatea între statele UE

Comisarul european a făcut această declaraţie în faţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. Această instituție şi statele membre ale UE (Consiliul UE) încă îşi elaborează poziţiile de negociere asupra certificatului european de vaccinare. Obiectivul comun este ca la sfârşitul lunii mai să definitiveze regulamentul necesar, astfel încât Parlamentul European să-l poată aproba în sesiunea plenară din 7-10 iunie.

Acest ”certificat verde” digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19. Astfel, posesorii documentului (în format fizic sau digital) vor putea dovedi că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR de data recentă sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat. În consecință aceștia vor evita restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, însă unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate. Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulaţie este o decizie ce revine statelor membre.

Statele membre pot recunoaște certificate de vaccinare pentru orice vaccin

Dar în orice caz trebuie respectată legislaţia europeană, mai ales în ce priveşte datele personale. Întrucât problema datelor personale este un subiect care preocupă eurodeputaţii, comisarul european a asigurat că certificatul verde european va conţine ”un ansamblu limitat de informaţii”, mai redus decât certificatul de vaccinare al OMS (”cartea galbenă”) pentru călătoriile în ţări tropicale.

Didier Reynders a confirmat că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19.


Accesează: