Evenimentul Zilei > Politica > Veste bună. Rareș Bogdan, despre certificatele verzi. Testele pentru depistarea Covid-19 vor fi gratuite
Veste bună. Rareș Bogdan, despre certificatele verzi. Testele pentru depistarea Covid-19 vor fi gratuite

Veste bună. Rareș Bogdan, despre certificatele verzi. Testele pentru depistarea Covid-19 vor fi gratuite

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, a vorbit despre introducerea certificatului verde. El a informat că testele pentru depistarea Covid-19 vor fi gratuite. Cheltuielile vor fi suportate de Comisia Europeană.

„Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă avantaj pe baza vaccinului, el are încă două componente. Pe de o parte, dacă ai unul dintre cele patru vaccinuri operate la nivelul Europei, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, atunci fără nicio problemă poți circula dintr-o țară în alta, țările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului covid să introducă persoane în carantină”, a afirmat Rareș Bogdan.

„Nici testele RT-PCR, nici testele rapide anitgen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene. Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 demilioane, și practic aceste teste vor fi gratuite. Vor fi obligate toate țările semnatare”, a mai spus Rareş Bogdan.

„În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Termenul de implementare a certificatelor verzi este prevăzut pentru începutul lunii iulie

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora”, a precizat STS într-un comunicat de presă.

Termenul vehiculat pentru implementarea certificatelor verzi ar putea fi începutul lunii iulie a acestui an, scrie bugetul.ro.