Evenimentul Zilei > Social > Zi crucială la Parlamentul European în privința certificatelor de călătorie. Rezoluția grupului Renew
Zi crucială la Parlamentul European în privința certificatelor de călătorie. Rezoluția grupului Renew

Zi crucială la Parlamentul European în privința certificatelor de călătorie. Rezoluția grupului Renew

Introducerea certificatelor verzi. Parlamentul European votează miercuri mandatul de negociere cu Grupul Renew, condus de Dacian Cioloș, care solicită ca statele membre să își testeze gratuit cetățenii care nu sunt vaccinați.

Parlamentul European dezbate miercuri și va da un vot asupra propunerii Comisiei Europene privind introducerea certificatelor digitale verzi, stabilându-și astfel mandatul de negociere cu Consiliul UE și Comisia pentru varianta finală.

Totodată se va pronunța și asupra unei rezoluții depuse de grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, prin care se propune ca statele membre să asigure testarea gratuită pentru COVID-19.

Ce este certificatul digital verde

Comisia Europeană a precizat, în repetate rânduri, că certificatul digital verde nu este o precondiție pentru călătorie, nu înseamnă că vaccinarea va fi obligatorie și nu discriminează.

Certificatul verde digital va avea trei componente:

  • o dovadă a vaccinării;
  • un test cu rezultat negativ – pentru cei care nu au reușit sau nu vor să se vaccineze;
  • o dovadă că o persoană a trecut prin boală și s-a recuperat după infecția cu Sars-CoV-2.

 Renew Europe solicită testarea gratuită

Europarlamentarul Sophia in ’t Veld a inițiat un proiect de rezoluție, semnat de mai mulți europarlamentari din grupul Renew, inclusiv din România (Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță), prin care propune ca testele pentru depistarea SARS-COV-2 să fie gratuite, așa cum sunt vaccinurile.

„Pentru a evita inegalitatea și discriminarea dintre cetățenii și rezidenții UE vaccinați și nevaccinați, atât testarea, cât și vaccinarea ar trebui să fie gratuite”, susțin inițiatorii.

Prin rezoluție se solicită statelor membre să asigure „testarea universală, accesibilă, în timp util și gratuită”, pentru a garanta dreptul la libera circulație în interiorul UE, fără discriminare (…) în contextul certificatului COVID-19 al UE.

Totodată, statele membre ar trebui să asigure testarea gratuită, în special pentru forța de muncă din prima linie, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății și pacienților, precum și în școli, universități și centre de îngrijire a copiilor.

„Invită Comisia și statele membre să introducă un plafon temporar pentru prețurile la testele COVID-19”, mai precizează rezoluția propusă de europarlamentarii Renew Europe, scrie g4media.ro.

Spania redeschide granițele pentru turiști

Spania, una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, a anunțat că intenționează să își redeschidă granițele pentru turiști începând cu luna iunie.

Cei care vor dori să călătorească în Spania o vor putea face în baza certificatului de sănătate digital COVID, care să demonstreze fie că sunt vaccinați, fie că au trecut prin boală și au anticorpi, fie că au un test negativ.  Anunțul a fost făcut de Fernando Valdes, secretar de stat în cadrul Ministerului Turismului de la Madrid.