Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană. România, o miză a disputei

Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană. România, o miză a disputei

Pentru „eşecul de a acţiona” în ceea ce priveşte reciprocitatea vizelor UE-SUA, Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut joi de purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch. România este o miză a disputei.

România, o miză a disputei. Parlamentul European, în urma unei recomandări a Comisiei pentru afaceri juridice (JURI), s-a îndreptat la CJUE, împotriva Comisiei Europene. Pentru a se „asigura că legislația UE este aplicată integral”.

Miza disputei este România, alături de alte trei țări UE

„Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani”, a precizat Jaume Duch pe Twitter.

Pentru că CE nu a luat o decizie în termenul legal cerut, PE a decis să se adreseze Curții de Justiție a UE.

„Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit", a mai arătat Duch. În urma recomandării departamentului juridic al PE, instituţia dă Comisia Europeană în judecată la CJUE.  „Pentru a se asigura că legislaţia UE este aplicată pe deplin”.

Parlamentul European a cerut, în repetate rânduri, Comisiei Europene să adopte măsurile prevăzute în legislaţia UE. Pentru a garanta reciprocitatea totală a vizelor între Uniunea Europeană şi Statele Unite.

SUA nu a ridicat obligația de viză pentru patru țări din UE

România, o miză a disputei. „SUA nu au ridicat obligația de viză pentru resortisanții Bulgariei, Croației, Ciprului, României. Declanșând mecanismul de reciprocitate al Regulamentului 2018/1806”, a mai spus Jaume Duch.

Europarlamentarul bulgar, Ilhan Kyuchyuk (grupul Renew), a declarat că decizia în Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a fost luată, pe 1 martie, cu „o majoritate covârșitoare” și vizează o plânjere la Curtea de Justiție pentru „inacțiune” a Comisiei Europene.

Kyuchyuk este convins că, prin inacțiunea sa, Comisia Europeană, în calitate de „gardian al tratatelor”, subminează credibilitatea instituțiilor și a anunțat că președintele PE, David Sassoli, urma să sesizeze Curtea europeană de Justiție până pe 4 martie, scrie Digi24.