Guvernul Cîțu, atacat din Parlamentul European. Cristian Terhes: „Este sabotaj!”

Guvernul Cîțu, atacat din Parlamentul European. Cristian Terhes: „Este sabotaj!”

Atac dur la Guvernul Cîțu din Parlamentul European. Europarlamentarul Cristian Terhes susține că Executivul sabotează sectorul minerit care produce cel putin 20% din energia României

Guvernul Cîțu atacat din Parlamentul European. Criticile dure vin din partea europarlamenarului PNȚ-CD, Cristian Terhes.

Acesta face o analiză dură a sectorului minerit și acuză Guvernul Cîțu de sabotaj economic.

El susține că miza Guvernului Cîțu este distrugerea capacității de producție a cel puțin 20% din energia României.

„Problema acestor mineri ne privește pe toți românii”, susține europarlamentarul

Reamintim că protestul minerilor din Valea Jiului a intrat în șasea zi. Nemulțumiți că nu le-au fost acordate salariile, minerii ies din nou în stradă în Lupeni, iar cei din subteran refuză să iasă la suprafață.

Despre acest aspect, Cristian Terhes transmite:

„Minerii din Valea Jiului sunt victimele trădărilor naționale ce au că obiectiv distrugerea sectorului energetic românesc și condamnarea României la subdezvoltare, iar a românilor la sărăcie și emigrare”.

Ceea ce face Guvernul Cîțu, susține Cristian Terhes,  „este pur și simplu trădare națională”.

În opinia sa, „sabotarea sectorului termoenergetic, și implicit a mineritului, este sabotarea dezvoltării României!”.

„Deciziile Guvernului Cîțu de a falimenta mineritul au efect dezastruos asupra României și viitorului ei. De aceea e obligația fiecăruia dintre noi să ne opunem acestui act de trădare națională și vânzare a intereselor României”, anunță Cristian Terhes, într-o postare pe Facebook.

Guvernul Cîțu atacat din Parlamentul European

În postarea sa, Cristian Terhes precizează:

Presă vândută, propagandiști de serviciu, ONG-uri plătite de guverne străine și politicieni trădători de țară îi acuză pe mineri că cerințele lor sunt nerealiste. Încercând să întoarcă opinia publică contra lor pe motiv că vor bani. Minerii nu cer decât să li se plătească salariile restante. Nu cer privilegii ci doar ceea ce li se cuvine pe baza contractuală.

Pentru mineri refuzul statului de a le plăti salariile este o chestiune personală. Pentru noi, toți ceilalți, ce se întâmplă în prezent cu minerii din Valea Jiului trebuie să fie o chestiune de interes național, dacă ținem la România.

Miza falimentarii sectorului minerit este de a pune România într-o situație de dependență energetică în raport cu vecinii, ceea ce va condamnă România la subdezvoltare și pierderea suveranității.

Analiză. Situația energetică a României

Despre situația energetică a României, europarlamentarul face o analiză în care arată că 20 % din energia produsă în România este pe cărbune.

În acest moment, 21.02.2021, ora 13:34:11, situația energetică a României sta în felul următor:

- 20.00% din energia produsa în România este pe cărbune (a se vedea poza 1). Azi noapte procentul de energie produsa pe cărbune a fost de aproape 30%.

- România nu produce curent cât consuma, astfel că importa în acest moment 566 MW/ora. Azi noapte importa mai mult.

(aici se poate vedea live situația: https://www.transelectrica.ro/.../sistemul-energetic... )

Acest 20.00% de energia produsa pe cărbune reprezintă în cifre efective 1274MW/ora.

Falimentarea minelor blochează complexele energetice

În România sunt doua mari centre energetice care produc curent pe cărbune: CE Oltenia, cu capacitate de producție de 3500 MW/ora, și CE Hunedoara, cu capacitate de 1350MW/ora.

Dacă aceste două complexe energetice ar funcționa la capacitate maxima ar produce în total 4850MW/ora, ceea ce ar face România nu doar să-și acopere consumul intern de curent, dar ar avea și de dat la alții cca 4300 MW/ora. Termocentralele din CE Oltenia funcționează cu lignit, care se găsește în Gorj, iar cele din CE Hunedoara cu huila, care se găsește în zona Văii Jiului (minele din Petroșani, Lupeni, etc).

Falimentarea minelor de lignit din Gorj vă conduce la blocarea CE Oltenia.

Falimentarea minelor de huila din zona Văii Jiului vă conduce la blocarea CE Hunedoara.

Evident, pentru că aceste complexe energetice să mai poată funcționă vor trebui să importe cărbune, altfel se vor închide. În anii trecuți s-a pus în discuție importarea de cărbune din Indonezia, iar mai recent s-a important cărbune și din Noua Zeelanda. Asta în contextul în care minele romanești, aflate la doi pasi, sunt ajutate să falimenteze.

Ar putea produce energie nu doar pentru consum propriu, ci și pentru a vinde la alții.

Guvernul Cîțu atacat din Parlamentul European

Pentru a înțelege absurdul situației, și de ce problema acestor mineri ne privește pe toți românii, voi explică punctual:

  1. Minerii sunt în subteran pentru că nu și-au primit salariile restante. În plus, ei spun că vor să muncească și că e nevoie de cărbunele lor pe piață.
  1. Unii politicienii români (vedeți, de exemplu, declarația recentă a lui Băsescu) spun însă că mineritul din România nu este rentabil (în contextul în care nu au făcut nimic să-l modernizeze).
  1. Termocentrala Mintia, ce face parte din CE Hunedoara, a fost oprită (adică nu mai produce curent) pe motiv că nu mai are cărbune, huilă. În contextul în care cărbunele e la doi pași, în minele unde minerii sunt ținuți neplatiți.
  1. Termocentrala Mintia, însă, da și agentul termic în Deva. Pentru că termocentrală a fost oprită, peste 4500 de apartamente din municipiul Deva sunt în frig. Școlile s-au închis, pentru că sălile de clasa sunt neincalzite, copiii fiind trimiși acasă să înghețe de frig în propriile apartamente.
  1. Atât minele respective, cât și CE Hunedoara sunt ale statului român, sau statul e acționar majoritar. Acest stat e condus în prezent de Guvernul României, susținut de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR.
  1. Acest Guvern importă energie pentru că unitățile sale de producție energetică nu produc energie cât consumă România.
  1. Deși unitățile sale ar putea produce energie nu doar pentru consum propriu, ci și pentru a vinde la alții, Guvernul sabotează sectorul minerit, care produce conbistibilul pentru respectivele unități.
  1. Dacă în prezent România importă 0.8% energie, că să acopere consumul total, prin sabotarea sistemului termoenergetic România va trebui să importe cel puțin peste 20%.

„Cât de iresponsabil să fie Guvernul Cîțu?”

Guvernul Cîțu atacat din Parlamentul European. În acest context, Terhes întreabă: cât de iresponsabil să fie Guvernul Cîțu să saboteze un sector care produce peste 20% din energia României?

În acest moment, când e zi afară (noaptea fotovoltaicele nu produc curent), din energia consumată de România 0.89% este din import.

Gândiți-va, însă, ce va însemna pentru România să-și compromită sectorul care îi produce peste 20% din energie. Cam la ce preț credeți că ne vor vinde străinii curentul, când peste 20% din ce vom consumă va fi de la ei?

Ce face acest Guvern nu este din prostie sau incompetența, pentru că lucrurile sunt prea bine făcute în rău că să fie întâmplătoare.

Ceea ce face Guvernul Cîțu este pur și simplu trădare națională. Sabotarea sectorului termoenergetic, și implicit a mineritului, este sabotarea dezvoltării României!

Deciziile Guvernului Cîțu de a falimenta mineritul au efect dezastruos asupra României și viitorului ei, de aceea e obligația fiecăruia dintre noi să ne opunem acestui act de trădare națională și vânzare a intereselor României.

Guvernul Cîțu atacat din Parlamentul European

La adresa de mai jos găsiți la 10 minute situația energetică a României, se arată în postarea lui Cristian Terhes.

Uitați-vă la ultima coloană din tabel pentru a vedea dacă importăm sau nu energie. Pentru a înțelege miza sabotarii sectorului mineritor, luați cifrele din coloana de energie produsă pe cărbune și le mutați pe ultima coloana, cu energia din import. Aceia vor fi bani pe care îi vom plăti străinilor si-i vom îmbogăți pe alții. http://www.sistemulenergetic.ro/.