Comisia Europeană, decizie de ultimă oră despre finanțe. Ce se va întâmpla cu România?
- Dragos Manea
- 3 martie 2021, 16:43
Comisia Europeană ar putea amâna reintrarea în vigoare a limitei de deficit bugetar de 3% din PIB și a propus un nou termen.
Comisia Europeană ar putea să suspende, până în 2023, limitele asupra creşterii deficitului bugetar.
Și plafonarea nivelului de îndatorare a statelor membre UE este foarte posibilă.
Totul se întâmplă în condiţiile în care măsurile restrictive şi progresul lent al campaniilor de vaccinare au afectat redresarea economică a regiunii.
Potrivit unor surse familiare cu acest dosar, executivul comunitar ar urma să prezinte miercuri noii parametrii.
Pe baza acestora se va decide, în luna mai, dacă va prelungi sau nu aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere, potrivit Agerpres.
Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie a anului trecut, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere.
Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă a deficitului bugetar.
Regula cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut. De asemenea notează şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
Comisia Europeană prezintă un nou termen
O nouă prelungire ar fi un semnal, de fapt.
Un semnal că economiile UE vor urma o abordare graduală. Este vorba despre eliminarea sprijinului extraordinar oferit de guverne, chiar dacă finanţele publice au fost afectate în toate statele.
Chiar dacă o decizie oficială cu privire la îngheţarea Pactului nu va fi luată decât peste două luni, oficialii citaţi de Bloomberg susţin că, miercuri, Comisia Europeană ar urma să anunţe că datele disponibile sugerează că regulile din Pactul de stabilitate şi creştere nu ar trebui reintroduse până în 2023.
Pentru ca aceste reguli să fie reintroduse ar fi nevoie ca economia UE să revină la nivelul la care era în 2019, iar acest scenariu pare puţin probabil având în vedere că persistă restricţiile pe fondul apariţiei unor noi tulpini de virus şi a progreselor lente în campaniile de vaccinare.
Citește și: Vești nesperate de la Comisia Europeană. Ce se întâmplă cu economia României