Evenimentul Zilei > Social > Certificatul verde digital, salvarea românilor din Spania. Micile afaceri din turism, la limita supraviețuirii
Certificatul verde digital, salvarea românilor din Spania. Micile afaceri din turism, la limita supraviețuirii

Certificatul verde digital, salvarea românilor din Spania. Micile afaceri din turism, la limita supraviețuirii

Românii din Spania, care desfășoară activități de turism, așteaptă cu nerăbdare apariția viitorului certificat verde digital care va da liber turiștilor.

Certificatul verde digital european este singura speranță pentru românii care au afaceri de turism în Spania. Aceștia speră că astfel vor reuși să-și salveze afacerile și să revină la normalitate. Autoritățile europene au anunțat că acesta va deveni functional din luna iunie, odată cu începerea sezonului de vacanță.

Conform reglementărilor propuse, turiștii vaccinați sau care au trecut prin boală vor putea merge în vacanță fără să mai aibă nevoie de teste PCR. Acest lucru nu va implica, automat ridicarea restricțiilor din stațiunile turistice. Românii, la fel ca și ceilalți patroni care dezvoltă afaceri în stațiunile de la Marea Mediterană au sperat că vara aceasta vor scăpa de restricții. Ei se tem că din cauza pandemiei își vor pierde afacerile, dacă restricțiile vor fi prelungite.

De altfel, unii dintre ei au investit în noi locații sau în extinderea celor pe care le dețin, profitând de nivelul scăzut al chiriilor. Cum, însă, criza se prelungește, iar situația este în continuare incertă, oamenii de afaceri nu sunt foarte siguri că lucrurile se vor îmbunătăți.

„Noi lucrăm practic numai cu spanioli în momentul de față. În mod normal trebuia să fie englezi, francezi, olandezi foarte mulți. Noi am crezut că după ce am fost închiși anul trecut trei luni de zile aproape lucrurile o să revină încet-încet la normal, dar se pare că e din ce în ce mai rău, al doilea val, al treilea val și tot așa”, a declarat Florin Dobrinaș, administrator de restaurant în Alicante, pentru Ştirile TVR.

Stațiunile sunt pregătite pentru turiști

Spania se aşteaptă la redresarea turismului în acest an. Va primi turiști chiar și fără certificatul de vaccinare în baza rezultatelor la testările anti-COVID. Costa Blanca este una dintre cele mai atractive destinații din Spania, iar pandemia nu i-a împiedicat pe turiști să facă rezervări. O parte dintre stațiuni s-au pregătit pentru sosirea turiștilor în ciuda restricțiilor impuse de autorități.

Există restricții legate de orar și de capacitatea redusă de primire a magazinelor, restaurantelor, cluburilor sau a centrelor sportive. În plus mai sunt și măsuri referitoare la accesul la plajă, unde locurile sunt, la fel, limitate și parcelate. Pe o astfel de parcelă pot sta maximum 4 adulți și un copil de până în 6 ani.

Spania a pierdut anul trecut 50 de milioane de vizitatori și peste 100 de miliarde de euro. Autoritățile au anunțat însă relansarea turismului din iunie odată cu introducerea certificatului digital.