Evenimentul Zilei > International > Veste-bombă de la Banca Centrală Europeană! Ar putea permite depăşirea ţintei de inflaţie
Veste-bombă de la Banca Centrală Europeană! Ar putea permite depăşirea ţintei de inflaţie

Veste-bombă de la Banca Centrală Europeană! Ar putea permite depăşirea ţintei de inflaţie

Banca Centrală Europeană, prin vocea preşedintei Christine Lagarde, anunţă că are în plan o strategie care să permită creşterea inflaţiei peste ţinta actuală.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunţat că va fi analizată o strategie care să permită temporar creşterea inflaţiei peste ţinta actuală. O politică potrivit căreia băncile centrale se angajează să compenseze inflaţia scăzută dacă nu-şi ating temporar obiectivele ar putea fi examinată, ca parte a revizuirii strategice a instituţiei, a declarat Lagarde, la o conferinţă desfăşurată miercuri la Frankfurt.

Dacă este credibilă, o astfel de strategie ar putea întări capacitatea politicii monetare de a stabiliza economia când este o perioadă dificilă, deoarece promisiunea de depăşire a ţintei de inflaţie sporeşte aşteptările în ceea ce priveşte inflaţia şi, prin urmare, reduce ratele dobânzilor reale,  a explicat şefa BCE.

Christine Lagarde: Suntem pregătiţi cu noi măsuri de stimulare, dacă va fi necesar

Oficialul nu a comentat în privinţa perspectivelor imediate ale politicii monetare, deşi a observat că ancorarea aşteptărilor pieţelor privind inflaţia s-au atenuat probabil. Lagarde a admis că în următoarele luni preţurile în zona euro vor scădea, dar a dat asigurări că vor creşte din nou la începutul anului viitor.

BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei.

Datele sunt extrem de îngrijorătoare, deoarece obiectivul-ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) este o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

“Nu sunt foarte îngrijorată de faptul că oamenii pot avea uşoare diferenţe de opinie şi de viziune. Sunt pentru consens, dar îl poţi obţine numai dacă opiniile sunt puţin diferite în rândul membrilor”, a explicat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Oficialul a concluzionat: “Nu încurajez dezacordurile masive, dar cred că opiniile diferite şi discuţiile sunt benefice în rândul membrilor Consiliului guvernatorilor BCE”, informează Agerpres.