Evenimentul Zilei > International > Casa președintelui Băncii Centrale, făcută scrum de o mână criminală! „Teroarea continuă”
Casa președintelui Băncii Centrale, făcută scrum de o mână criminală! „Teroarea continuă”

Casa președintelui Băncii Centrale, făcută scrum de o mână criminală! „Teroarea continuă”

Casa fostei preşedinte a Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, a ars în totalitate în urma unui incendiu provocat de o mână criminală. Este practic un nou atentat la adresa Valeriei Gontareva.

Locuința, situată la 20 km nord de Kiev a ars complet după ce o sticlă cu o substanţă inflamabilă a fost aruncată  peste gardul  imobilului, marţi dimineaţă, a relatat ea agenţiei de presă Interfax-Ukraina de la Londra, unde locuieşte în prezent.

„Teroarea continuă”, a spus Gontareva, care a suferit o intervenţie chirurgicală după ce a fost lovită de o maşină în centrul Londrei în luna august. La începutul lunii septembrie, o maşină aparţinând nurorii sale, pe care o cheamă tot Valeria Gontareva, a fost incendiată la Kiev.

„Recenta serie de aparente atacuri împotriva persoanei şi bunurilor  Valeriei Gontareva este inacceptabilă”, a declarat pe Twitter reprezentanţa Comisiei Europene în Ucraina, cerând autorităţilor să-i aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi fără întârziere.

Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat şi el într-un comunicat – o crimă brutală.

Apropiată de fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, Gontareva a fost numită la conducerea Băncii Centrale a Ucrainei în 2014, la puţin timp după începerea conflictului cu separatiştii proruşi în Donbas, ceea ce a declanşat o gravă criză economică în ţară.

Apreciată de Occident pentru reformarea şi asanarea sectorului bancar ucrainean, Valeria Gontareva şi-a părăsit postul în 2018. Ea a fost acuzată de detractori că nu a făcut suficient împotriva devalorizării monedei naţionale.

Aflată în conflict cu oligarhul Igor Kolomoiski, ea afirmă că a primit în trecut ameninţări din partea acestuia. Gontareva îl acuză pe oligarh de sifonarea a 5,5 miliarde de dolari de la prima bancă a ţării PrivatBank, ceea ce a dus la naţionalizarea acesteia într-un moment când banca era în prag de colaps în 2016.

Igor Kolomoiski, revenit în Ucraina anul acesta după ce a stat mai mult timp în străinătate, este considerat un apropiat al preşedintelui Zelenski.

Oligarhul, care încearcă să invalideze naţionalizarea PrivatBank, a apreciat vineri că o „fereastră bună de oportunităţi” există pentru un „acord amiabil” după ce s-a întâlnit cu şeful statului şi cu premierul, anunță Agerpres.