Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde,  calificat dret ”dramatica prăbușira economiei”, existând riscul ca piețele să-și schimbe politica, ele sperând însă ca un asemenea acord să survină cât mai curând.

Lagarde s-a adresat liderilor din UE, care organizaseră o videoconferință menită să ducă la un plan de redresare după marea recesiune din ultimele trei luni datorată blocajului provocat de coronavirus și semnalată în majoritatea țărilor europene.

“Uniunea Europeană se confruntă cu o criză dramatică“, le-a declarat ea participanților, potrivit unor surse oficiale. “Demersurile făcute atât de guvernele naționale, cât și de principalii oficiali europeni au dovedit că merită găsită o cale de rederesare până la sfârșitul anului și au făcut ca astfel să se câștinge un timp oarecate. Acest lucru se reflectă în reacția pieței, dar un eșec ar duce la o schimbare a acestei atmosfere“, a mai spus ea.

Lagarde a reiterat prognoza BCE, potrivit căreia zona euro va înregistra un declin în al doilea trimestru al anului, procentul la nivel general în 2020 fiind de 8,7%, după care ar crește cu 5,2% în 2021.

Ea a mai spus că cel mai grav impact al pandemiei pe piața muncii rămâne încă de așteptat, iar rata șomajului, care acum reprezintă 7,3% din forța de muncă, ar putea atinge un procent de 10%, cei mai afectați fiind mai ales tinerii.

“Depinde de noi să putem ajunge la redresaarea pe care ne-o dorim“, a mai spus ea. “Programul de redresare trebuie să fie amplu, rapid, flexibil și ferm, bazat fiind pe reforme economice. Cu cât mai rapid este convenit acest pachet de măsuri, cu atât mai bine va fi pentru economia UE“, a mai spus Lagarde, potrivit unor surse oficiale.

Sursa: Rador